Kostolac dobija pogon za prečišćavanje vode

Građani će još dva dana moći da prisustvuju javnoj prezentaciji nekolicine urbanističkih projekata, čija se realizacija planira u narednom periodu. Od onih projekata čija se prezentacija može videti, naročito značajnim se čini projekat izgradnje postrojenja za preradu vode u Kostolcu.

Kostolčani se snabdevaju iz izvorišta Lovac, na kome se ne vrši dopunsko prečišćavanje vode pre nego ona stigne od izvorišta do česme. Tokom tri meseca problema sa kvalitetom vode u Požarevcu, kostolačka voda je cisternama dopremana i do požarevačkih potrošača.

Izuzev tretmana gasnim hlorom, do početka planova izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode, nije postojao dodatni metod regulacije kvaliteta podzemnih voda zahvaćenih na izvorištu Lovac.

Analize koje su na njemu vršili Zavod za javno zdravlje iz Požarevca i požarevački „Vodovod i kanalizacija“ često su pokazivale da voda nije sanitarno ispravna. Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, mangan, amonijum jon, magnezijum, nitriti, mutnoća, mineralna ulja i elektroprovodljivost neretko su odstupali od dozvoljenih vrednosti. Po istom pravilniku, proces prečišćavanja, do kvaliteta pijaće vode, složeniji je od tretiranja vode gasnim hlorom, pre njenog potiskivanja u sistem.

Tehnološki postupak prerade vode do kvaliteta vode za piće obuhvata aeraciju, peščane filtere, oksidaciju hlordioksidom i filtere sa aktivnim ugljem. Iz 5 cevastih bunara na kojima se eksploatiše podzemna voda, trenutno se snabdevaju opština Kostolac, Drmno, Petka, Stari Kostolac i Klenovnik.

 

Izvor: Boom 93

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s