Kvalitet vazduha u Požarevcu u Kostolcu

Kada je vazduhu zagađen, u Požarevcu možete samo da nagađate. Izveštaji sa mernih mesta o zagađujućim materijama gradu se dostavljaju jednom mesečeno, obično nakon 20 dana po isteku izveštajnog perioda. Građani se čak ni o tome ne obaveštavaju jer se zvanični sajt Grada Požarevca ne aužurira redovno.

Poslednji podaci za Požarevac kojima raspolaže Odsek za zaštitu životne je iz septembra 2015.godine, dok je poslednji mesečni izveštaj koji je zvanično objavljen, iz juna 2014.godine.

Kako nam je rečeno u odseku za zaštitu životne sredine u vazduhu Požarevca periodično se beleže povišene vrednosti azotnih oksida i sumpor-dioksida.

Pored ovih materija, u vazduhu se meri i količina čađi, kao i prisustvo partikularnih materija veličine iznad 10 mikrometara (teški metali, Pb, Cd, As, Ni).

Sumporni i azotni oksidi i teški metali mere se i u padavinama.

Septembar u Požarevcu (Sporadično SO2, NO2, teški metali i As u jednom danu)

Kostolac – rezultati na sat

Za razliku od Požarevca, u Kostolcu postoji jedna od par desetina automatskih monitoring stanica za praćenje kvaliteta vazduha u Srbiji.

Ova stanica pruža podatke u realnom vremenu koji se kasnije verifukuju i pripremaju za godišnji izveštaj.

Preko sajta agencije za zaštitu životne sredine, pored aktuelnih merenja, moguće je da se stekne uvid u vrednosti i prekoračenja zagađujućih materija na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou.

1

Zanimljivo je da u izveštaju iz oktobra, Kostolac nije među sredinama u kojima su registrovana prekoračenja satnih i dnevnih vrednosti zagađujućih materija.

2

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s