Општина којој се може позавидети

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ >> Иван Савић, први човек Градске општине Костолац

… ово, у разговору за Новости Костолац каже  председник Градске општине Костолац сумирајући постигнуте резултате у првој половини текуће године, и додаје: – Може се слободно рећи да су у Градској општини Костолац, за врло кратак период постигнути значајни резултати на свим пољима – економском, друштвеном, политичком.

 Костолац је велико градилиште. Чини се да је посебан акценат на инфраструктури?

-У праву сте. Када је реч о инфраструктурној  мрежи, циљ локалне власти у Градској општини Костолац је да радови буду у континуитету извођени, подједнако на свим подручјима, да се све месне заједнице истовремено и равномерно развијају. У току су радови у Карађорђевој улици у Костолцу на реконструкцији цевовода водоводне мреже, а ради се на замени азбестно-цементног цевовода са прикључцима у дужини од 2310м. Реконструкција ће обезбедити несметано снабдевање здравом пијаћом водом становнике Карађорђеве улице и насеља Колиште.

Значајна инвестиција је и реконструкција Партизанске улице у дужини од скоро два километра. Ова врло значајна и прометна саобраћајница представљаће везу Костолца и Пожаревца преко насеља Петка у коме је такође реконструисана улица ЈНА. Након четири деценије, мештани овог села дочекали су асфалтирање комплетне улице.

 Посебни планови везани су за топлификацију?

-У периоду који је пред нама следи наставак ширења топлификационе мреже у селу Петка и у предграђу Костолца, Дидином насељу. Циљ је да се у потпуности покрије топлификационом мрежом територија Градске општине Костолац, и неколико корака недостају до остваривања циља и на томе нам могу позавидети много веће општине и градови, јер покривеност сеоских насеља топловодном мрежом издваја нас од других општина.

 Ангажовани сте и на пројектима који доносе додатна средства? 

-Оно што нас издваја од претходника је чињеница да се не ослањамо само на средства из буџета града односно општине, већ покушавамо да додатна средства обезбедимо и преко иностраних фондова, страних амбасада, као и надлежних министарстава.

Треба  напоменути да је Градска општина Костолац конкурисала пројектима „СПОЈИ И ЗАВАРИ“ и „СВЕЖ ПОЧЕТАК“, који су одобрени и који ће бити финансирани од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије. Пројекат „СПОЈИ И ЗАВАРИ“ обухвата 40 полазника, старости до 30 година, који ће бити обучени за заваривање и свако од њих добиће сертификат. Од 40 полазника, 30 оних који буду успешно завршили обуку наћи ће своје место у Привредном друштву „ПРИМ“ Костолац. Пројекат „СВЕЖ ПОЧЕТАК“ реализоваће се у сарадњи са Привредним друштвом „РИО“ Костолац и Пољопривредном школом „С. Маринковић“ Пожаревац. Под овим пројектом се подразумева добијање сертификата за 26 лица за производњу и аранжирање цвећа и производњу поврћа у затвореном простору. Након обуке, 9 најбољих имаће прилику да раде у Привредном друштву „РИО“ Костолац. Ови пројекти су од великог значаја за нашу општину, првенствено због стварања могућности за запошљавање младих.

Од велике важности је и оснивање Канцеларије за младе у Костолцу, која ће ускоро и званично почети са радом. Младима ће кроз рад у канцеларији за младе бити омогућено да активно учествују у планирању будућности и стварању животног амбијента по свом нахођењу, а сви пројекти који буду реализовани тицаће се унапређења услова живота наших суграђана.

 Природа је била издашна према вашој општини, како ће ваши суграђани дочекати ово лето?

1610971_10206427600441318_773769781776042728_n

-Градска општина Костолац простире се на територији коју одликује богатство природе која нас окружује, а првенствено разграната хидрографска мрежа. Имајући у виду да се Костолац наслања на десну обалу Дунава, наш град је један од ретких градова Србије који има природне услове, те обала рукавца Дунава тзв Дунавца представља један од најлепших рукаваца у земљи. Из тог разлога је Градска општина Костолац велику пажњу посветила уређењу Спортско рекреативног центра „Топољар“. Уређени су терени на песку за мали фудбал, рукомет и одбојку. У сарадњи са ватерполо клубом Пожаревац постављен је терен за ватерполо. Обновљени су јавни тоалети, туш кабине и тушеви. Уређен је део обале и очишћено корито на купачком делу. Посебну драж представљају тршчани сунцобрани дуж обале који стварају пријатан заклон од Сунца. Костолачка плажа ће од ове године дефинитивно бити најпримамљивија летња дестинација, јер је локална власт, на челу са мном, имала  за циљ да створи једно од најлепших излетишта, купалишгта и одмаралишта, како Костолчана, тако и других посетилаца. Оснивање „КАЈАК КАНУ“ клуба Костолац је такође од изузетног значаја за нашу општину, јер очекујемо да Костолац постане један од главних центара у Кајакашком савезу Србије.

 Нема сумње да сте непосредно допринели  да у врло кратком року буду остварени планови и да ова година буде година почетка убрзаног развоја у сваком погледу?

-Циљ је – побољшања квалитета живота грађана наше општине. Тачно је да сам за своја залагања, стручност, способност и ангажовање за врло кратак период добио  многобројне награда и признања, а само неке од њих су статуа ,,ружичњака“ од стране Привредног друштва ,,РИО“ Костолац, за несебичну помоћ при изградњи ружичњака, као и престижно признање повеља: „Капетан Миша Анастасијевић“ за пословну визију развоја Костолца.

 На недавно одржаним унутарстраначким изборима у оквиру Српске напредне странке, Иван Савић је огромном већином гласова поново изабран за председника највећег месног одбора – Костолац, а реизабран је и на функцију потпредседника градског одбора СНС Пожаревац?

-То је за мене изузетна част. Надам се да сам оправдао поверење грађана као и својих чланова. На тај начин  сам  још више учврстио положај на месту председника Градске општине, али сам показао и снагу своје странке.   Коалиција коју чине странке окупљене око СНС и СПС функционише беспрекорно што и потврђују одлуке које се доносе увек једногласно. Битно је истаћи да су успостављени односи на релацији Градска општина Костолац – град Пожаревац на највишем нивоу и да страначке боје нису у првом плану  већ људска свест и међуљудски односи.

 Планови за будућност?

Веома радује чињеница да Костолац као индустријски центар тежи ка даљем развоју и сама чињеница да ће се у Костолцу градити нови термо блок и индустријско пристаниште обећава да ће Костолац имати добру перспективу. Локална самоуправа чини напоре да омогући услове за привлачење инвеститора који би створили услове за отварање нових радних места. Конкретно, ради се и на успостављању саобраћајне везе аутопута, магистралног пута и локалног пута који би излазио на Дунав. Искрено верујем да ће у Костолцу кроз пет до десет година постојати амбијент у коме неће бити незапослених.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s