RIO i Gradska opština Kostolac investiraju još pola miliona evra

PD ”RIO” Kostolac za nepunih godinu dana drugi put realizuje investiciju vrednu pola miliona evra. Nakon izgradnje plastenika u kom se gaje ruže, u ponedeljak je ovo preduzeće započelo izgradnju plastenika gde će se proizvoditi komponente za pravljenje dečije hrane.

Ovo preduzeće je od privatnog lica kupilo 88 ari zemlje, za koju je, na osnovu procene vrednosti od strane Poreske uprave, platilo 14.000 dinara po aru. Na prostoru od 50 ari biće izgrađen najsavremeniji plastenik, gde će se proizvoditi povrće, kao što je zelena salata, po najvišim standardima. Takođe, i komponenta “Baby food”, za proizvodnju dečije hrane, biće namenjena domaćem i ruskom tržištu, dok će na ostalom prostoru biti izgrađeni pomoćni objekti površine 120 kvadrata.

Prema rečima direktora Filipa Rakića u ovaj projekat ulaze u dogovoru sa ruskim ambasadorom Čepurinom, koji je nedavno sa privrednom delegacijom Rusije, posetio Požarevac i Kostolac.

„RIO je sopstvenim sredstvima finansirao otkup ove parcele, finansiraće izgradnju plastenika i opreme, a kompletnu infrastrukturu u koju spadaju struja, voda, kanalizacija i interni komunikacioni put, finansiraće Gradska opština Kostolac. Ova investicija vredna je pola miliona evra, a plan je da se završi do prvog septembra. U novom plasteniku nameravamo da uposlimo od devet do 12 radnika“, rekao je Rakić.

Menadžment PD”RIO” zbog specifičnosti i zahtevnosti proizvodnje komponenata za pravljenje dečije hrane angažovaće stručnjake za zaštitu bilja i inžinjera poljeprivrede, specijalizovanog za proizvodnju ove vrste hrane. „Angažovanjem stručnjaka za proizvodnju dečije hrane pokušaćemo u uzgoju da dosegnemo evropske standarde, koji su znatno oštriji od domaćih važećih standarda. Razlog tome je da, pored izvesnog plasmana naših proizvoda na domaćem tržištu, zadovoljimo tržište u Rusiji“, istakao je Rakić.

plastenik-DSC_4586

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s