Goran Rajić: Zvanično formiran Kajak i kanu klub „Kostolac“

Na inicijativu Kajak i kanu saveza Srbije u Kostolcu je nedavno formiran klub. Pored Beograda i Bačke Palanke odlične uslove za razvoj ove dve sportske discipline ima i Kostolac. Rukovodstvo saveza pomoglo je logistički u procesu registracije kluba, a za početak će pokloniti  čamace za treninge kostolačkog kluba, kao i elektronsku stazu koja će biti locirana na Dunavcu.

– Savez planira da u budućnosti organizuje reprezentativne pripreme u toku leta u Kostolcu. Na beogradskoj Adi Ciganliji nakon početka sezona kupanja kajakaši i kanuisti na raspolaganju imaju samo deo Savsko jezero, što otežava treninge. U Kostolcu je drugačija situacija i staza će se na plaži nalaziti od plave skakaonice, kaže nam Goran Rajić, član Veća GO Kostolac i osnivač novog kostolačkog Kajak i kanu kluba i nastavlja: – Savez nam je donirao boje i u toku je krečenje hangara i upravne zgrade na plaži.

Klub u Kostolcu je zvanično registrovan u junu. Plan je da se od 1. septembra nakon završetka letnjeg raspusta krene sa omasovljavanjem i učlanjivanjem dece iz kostolačkih škola. Idealan uzrast za početak bavljenja kajakom i kanuom, kako nam je rekao Rajić, je za decu uzrasta 9 ili 10 godina, mogu i mlađi, a biće uslova da se u rad novog kluba uključe i srednjoškolci.

– U Savezu su optimisti i očekuju da sledeće godine imamo bar dva takmičara iz Kostolca u Kajak ligi Srbije, koja traje preko leta, nastavlja Rajić. Sa treninzima na vodi se zvanično kreće oko 1. maja. Savez će nam u ovoj početnoj fazi rada obezbediti i pojaseve za decu, jer je veoma skupa oprema. Jedan mini kajak čamac košta od 800 do 1000 evra. To su takmičarski kajaci sa kobilicama i pedalama unutra. Naš trener, Aleksandar Šamanc, profesor fizičkog vaspitanja, sada ide na obuku u Beograd da bi dobio licencu KK Saveza Srbije. Zvanično smo podnli i zahtev za prijem kluba u Savez, tako da ulazimo u program takmičenja za sledeću godinu. U toku zime planiramo sopstvenim sredstvima, ali i uz pomoć Saveza obezbedimo deo sprava, kao što su ergometri i suva vesla, koje bismo postavili u jednom delu kostolačke Sportske hale da bi deca mogla preko zime da imaju kondicione pripreme i vežbe snage. Tehnike veslanja imaće mogućnost da savladaju kada počne lepše vreme na vodi. Broj članova kluba neće biti ograničen, ali će svakako trener  odvojiti one koji pokažu talenat i sa njima intenzivirati rad. To neće biti klub rekreativnog veslanja, već planiramo da izbacimo decu takmičare odavde. Takođe planiramo da u kasnijem periodu omogućimo i rekreativne čamce, koje ćemo izdavati svima koji žele da se bave rekreativno ovim sportom. Na početku rada kluba neće biti članarine za članove, ali će kasnije početi da se uplaćuje simboličan iznos zbog troškova održavanja i nabavke opreme, najavio je Rajić.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s