Kostolac bi mogao da pokrene razvoj regije

​Privredni ambijent u Braničevskom okrugu, a posebno na području grada Požarevca, mogao bi da se pokrene izgradnjom luke u Kostolcu i povezivanjem železničkim saobraćajem Termoelektrane „Kostolac B“. Ovo su preduslovi za iskorišćenje brojnih prednosti koje bi mogle budućim investitorima da olakšaju ulaganja u ovaj kraj, pogotovo što se sirovinska osnova nalazi na širem području.
Nekadašnja privreda Požarevca bila je orjentisana na energetiku, poljoprivredu, građevinsku industriju i trgovinu. Tih resursa ima i danas, a izgradnjom novih saobraćajnih veza, pre svega rečnim transportom, ulaganja u industrijska preduzeća isplatila bi se potencijalnim investitorima. U budućnosti treba očekivati i mogućnost eksploatacije gipsa kao produkta postupka odsumporavanja dimnih gasova, što će zavisiti od čistoće kreča koji se koristi u te svrhe. O građevinarstvu bi moglo da se govori i kroz korišćenje gline i pepela u te svrhe. Prednosti su i u poljoprivredi, pre svega transporta robe, ali i proizvodnje obzirom da toplotne energije ima i može se u te svrhe koristiti. Time bi projekti, koji su započeti i u koje se ulaže kao infrastrukturne ali i energetski, mogli da imaju značaj na širu društvenu zajednicu i otvaranje novih radnih mesta.
Dalji razvoj energetike je takođe od velike važnosti za državu, ali i za samu regiju. Elektroprivreda nastavlja sa istraživanjem novih ležišta uglja u ovom kraju, a pre svega na „Zapadnom polju Kostolac“. Nesumnjivo da su šanse za razvoj velike i da ih treba iskoristiti kako energetski, tako, a ako ne i više za ostali industrijski potencijal ovog kraja i vraćanja na privredni razvoj sedamdesetih i osamdesetih u Braničevskom okrugu. Naravno, Elektroprivreda će svojim razvojem stvoriti šanse za lokalnu sredinu, a na njoj je da te prednosti prepozna i iskoristi na najbolji mogući način. Luka i pruga su jedan od tih šansi.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s