Ljudi iz naše sredine: Veroslava Malešević, mašinski inženjer i pisac

Možda je teško, pa zato i večito filozofsko pitanje: Šta je to ljudska suština postojanja, kako je pronaći i da li je uopšte moguće? Jer to sigurno nije (ili, možda Jeste?) puko bitisanje na zemlji, dok traješ… Kako se smenjuju dan i noć, tako i postanak ljudskih bića. Neki dan ostavi traga, neka noć, neki čovek… Kako se ljudska bića razlikuju od drugih životinjskih vrsta po tome što poseduju osećanja, dobre ili loše emocije, svojstveno im je da – tragaju… Pri tome, ili grade ili ruše. Neka od njih (ljudskih bića), tokom svog postojanja odnosno bitisanja na zemlji, pronađu suštinu života, ostave traga, velika otkrića, dostignuća… iza sebe. Drugi misle da to nikada nisu pronašli, zato što žive „običnim“ životom. A u stvari, samo nemaju (još) dovoljno svesti da suštinu postojanja prepoznaju tu, na domak „ruke“, odnosno u običnim stvarima.
U svom poslu, u odnosu prema ljudima, porodici ili u pisanju, na primer. Jedna od takvih ljudi, koja je pronašla način da „promeni“ svet, pomak po pomak, reč po reč, kako ona kaže „zrno po zrno, da se napravi nešto“, a to se može ako „zaroniš“ duboko u sebe i tamo počneš da „čeprkaš“, menjaš je Veroslava Malešević, mašinski inženjer, koja radi u PD „TE – KO Kostolac“ kao samostalni inženjer za kontrolu u labratoriji u Službi zaštite životne sredine. I piše knjige. Kako nam kaže, piše uglavnom noću. Osim toga, majka je troje dece i smatra da je i pisanje jedan od načina da se bude dobar roditelj, da pokažeš da si uzor jer „Ti si prag od koga kreću…“
Do sada je Veroslava Malešević objavila četiri knjige. To su: „Tragači“, objavljeni 2004. godine, „Opet u tegli“, izašla iz štampe 2011, roman „Anni“ 2013. i ove godine „Potraga za konačištem“. Promocija najnovije knjige još nije bila ali, očekujemo je. Inače, Veroslava Malešivić je više od deset godina aktivna u svim književnim i duhovnim „zbivanjima“ u Kostolcu, član je KLjK „Majdan“, ali i Udruženja književnika i smatra da na taj način na „našim prostorima može na neki način da pomera granice. „U načinu razmišljanja, ponašanja, shvatanju sveta, dobrote, bilo kako.
U jednoj od kancelarija u Termoelektrani „B“ sedimo sa Veroslavom Malešević, pričamo o svemu. O ljudima, mržnji, ljubavi, roditeljstvu, pisanju, o (ne) ispunjenju života… To je mirna, tiha, blaga žena kako se kaže, smatra da se ljubav može „pronači u cvetu, ptici, čoveku, svemu onome što nas okružuje…“ i da je to, zapravo, suština sveg postanka i postojanja. Ne menja ton blagosti, ali kada govori o svojim knjigama, onda iz nje „izbija“ – žar. Zašto i kako je napisala to i to, zbog čega i namenjeno, kome. Zapravo to su odgovori na pitanja, šta nju pokreće da piše.
– Najnovija zbirka poezije se sastoji iz sedam ciklusa skladno povezanih i u emotivnoj i misaonoj celini, a suština je zapravo u poruci da se mora i može pronaći harmonija u čoveku. Za knjigu „Opat u tegli“ recezent je bio Ljubivoje Ršumović, to je svovevrsna potraga i pronalaženje sebe, a „Anni“ je priča o sudbini jedne žene, to može da bude neka žena iz naše sredine… a, upravo sada je aktuelno pitanje izbeglica. Šta raditi sa ljudima kada im iščupaju koren. Knjiga je pisana pola ćirilicom, pola latinicom, to je i prošlost i sadašnjost i budućnost i može se reći, recept za sreću ali, ima tu istorijskih podataka, kulture.
Završila je Mašinski fakultet, živela u Beogradu, a o Kostolcu kaže: – Nije moj deda, pored raznih mogućnosti za život, izabrao slučajno baš Kostolac. Ovo je sredina koja sve ima: reka, rudno bogatstvo, znači, dato nam je sve! Ovde sam i nastojim da pisanjem napravim pomak u svesti ljudi.
Pročitala nam je pesmu „Žižak“, kako žižak (zlobe) može da uruši sve. Žižak zlobe kao zao duh. Zašto baš tu pesmu? Možda zbog priče, toka razgovora o tome kako se stvara i zašto postoji zlo. Možda i zbog verovanja da se lepim (rečima, delom…) zlo može pobediti. U priči smo „stigli“ i do – Jerusalima! Do neplaniranog puta, čekanja u redu, hodočašća, tipično ljudskog preispitivanja i – doživljenog. Ali, to je tema buduće knjige koja je u pripremi.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s