RIO ugovorio prodaju ruža i za naredne dve godine

U plastenicima privrednog društva „RIO“ u Kostolcu, uspešno napreduje 15.000 ruža, zasađenih u novembru prošle godine. Prodaja ovogodišnje berbe i ruža koje će biti uzgojene u naredne dve godine već je ugovorena, kaže direktor RIO.

Ruže su zasadjene na površini od 25 ari. Prema rečima direktora RIO, Filipa Rakića, nema sumnje da će projekat biti uspešan, jer su prodaju već ugovorili. Celokupni ovogodišnji uzgoj biće izvezen u Rusiju, sa kojom je ugovoren izvoz i tokom naredne dve godine.

Ove godine će se od svake sadnice dobiti tri reznice, dok se narednih godina očekuje od tri do pet reznica po berbi. Sa dve berbe godišnje, koliko se očekuje, ulaganje u ovaj projekat od 220.000 evra, može se isplatiti za oko tri godine.

Prvo orezivanje ruža obaviće se sredinom marta, kada u RIO iz Italije stiže Roberto Fereti, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za uzgoj rezanih ruža. „Fereti će našim radnicima pokazati kako se pravilno obavlja orezivanje ruža, da bi oni to ubuduće mogli samostalno da obavljaju“, kaže Rakić.

Rakić najavljuje da će tokom ove godine biti podignuta još dva plastenika. U relizaciji ovog projekta pomogla je i Gradska opština Kostolac, kao i privredno društvo TE-KO „Kostolac“, koje je vlasnik zemljišta, odnosno pepelišta, na kojem je ružičnjak podignut.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s