Dom kostolačke Tehničke škole: Moderna velika porodica

U Domu kostolačke Tehničke škole smešteno 60 učenika. Postoji mogućnost proširenja kapaciteta.

Učenici kostolačke Tehničke škole „Nikola Tesla“, koji su rodom iz udaljenih mesta, a redovno pohađaju nastavu u ovoj obrazovnoj ustanovi, imaju mogućnost da smeštaj obezbede u lepo sređenom Domu za učenike. Kapacitet za smeštaj u Domu je ograničen na 60 učenika, tako da na osnovu propisanih kriterijuma u njemu mogu boraviti tokom školovanja samo najbolji.

Dom-ucenika-Tehnicke-skole-02

Upravnik Predrag Nešić

– Dom učenika TŠ „Nikola Tesla“ u Kostolcu je vaspitno – obrazovna ustanova, koja učenicima obezbeđuje smeštaj, ishranu, uslove za učenje i vaspitni rad kao i zabavne i sportske aktivnosti, rekao nam je na početku upravnik, Predrag Nešić i nastavio:– Dom je počeo je sa radom 2009. godine, namenjen je isključivo za smeštaj učenika kostolačke Tehničke škole, a kapacitet je u početku bio 50 mesta. Na osnovu ostvarenih rezultata postignutih prvih godina rada i povećanog interesovanja učenika za smeštaj, dobijena je saglasnost Ministrstva prosvete za proširenje. Od 2014. godine Dom učenika u Kostolcu raspolaže sa 60 mesta u 13 četvorokrvetnih i po jednom jednokrevetnom i trokrevetnom sobom. Dom raspolaže sa po sedam tuš kabina i toaleta, učionicom sa TV aparatom, čajnom kuhinjom, koja je ujedno i soba za prijem i posete roditelja, kao i sa portirnicom i vešernicom. Sobe sa kupatilom su namenjene za smeštaj učenica. Na početku ove školske godine primljeno je 60 učenika, od kojih su samo četiri učenice. Za smeštaj je konkurisao 81 srednjoškolac, što je za 40 odsto više od smeštajnog kapaciteta, tako da ćemo tražiti saglasnost Ministarstva prosvete za proširenje, jer postoje prostorne mogućnosti za dogradnju.

Dom-ucenika-Tehnicke-skole-03

Kako nam je Nešić rekao na realizaciji programskih zadataka angažovani su upravnik, dva vaspitača i stručni saradnik – pedagog škole. Od tehničkog osoblja u Domu je zaposleno dva radnika na održavanju higijene, tri radnika obezbeđenja, magacioner, tehnički sekretar, domar i šest radnika u kuhinji. Učenicima je u Domu na raspolaganju učionica opremljena LCD televizorom, elektronskom tablom, računarima sa 24 časa pristupom internetu, čajna kuhinja. Učenje se odvija u učionici, a takođe i u sobama svaki učenik ima svoj radni sto.

– U sklopu škole nalaze se sportski tereni koje učenici Doma maksimalno koriste, a sobe učenika koji su se posebno istakli uspehom u školi, održavanjem i uređenjem soba, opremljene su LCD televizorima. U Domu je instaliran stalni video nadzor, unutra je postavljeno šest, a spolja tri video kamere. Sistem za elektronsku identifikaciju učenika i evidenciju obroka putem učeničke kartice inastaliran je u restoranu, a za korisnike Doma obezbeđena je i kompletna sportska oprema, kaže upravnik Nešić.

Dom-ucenika-Tehnicke-skole-04

– Na ulazu je instaliran interfon, izvedene su direktne telefonske linije, a radi sigurnosti i bezbednosti ugrađen je i alarmni uređaj, koji je direktno povezan sa Službom za pružanje bezbednosnih usluga PD „Kostolac – usluge“. U Domu je ugrađena i centrala za identifikaciju požara, tu je i protivpožarni hidrant i 10 protivpožarnih aparata. Sve u svemu, sigurnost objekta i dece je podignuta na najviši nivo. Isto je i sa održavanjem higijene u Domu, učenicima su obezbeđena sredstva za ličnu higijenu, a prostorije, uključujući i kuhinju, magacinski protor, ukupne površine oko 900 metara kvadratnih, redovno se održavaju i dezinfikuju, istakao je Predrag Nešić.

Pored smeštaja učenicima u Domu je obzbeđena i ishrana u školskom restoranu, u kome učenici imaju tri kvalitetna obroka. Inače, restoran raspolaže sa 90 mesta, a cena smeštaja i ishrane za učenike u mesečno iznosi 5.358,00 dinara. Razliku do ekonomske cene donira Republika Srbija, a primenjuje se verifikovan sistem kontrole hrane. Na osnovu odluke Školskog odbora i rešenja Ministarstva prosvete, TŠ „Nikola Tesla“ sa Domom učenika može obavljati proširenu delatnost, tako da je omogućena i ishrana učenicima škole koji nisu smešteni u Domu, jednom broju sportista SD „Rudar“, a za vreme letnjeg raspusta i drugim zainteresovanim korisnicima.

Dom-ucenika-Tehnicke-skole-05

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s