Goran Rajić donosi veliki preokret

​Nije bilo tog događaja u poslednje vreme u Gradskoj opštini Kostolac, bilo da je u pitanju konferencija za štampu, skup ili svečanost, a da nije „iskorišćena“ prilika da se upute reči hvale na „račun“ rada i angažovanja člana Veća u kostolčakoj GO, Gorana Rajića, koji je zadužen za kulturu, turizam, verske zajednice, socijalnu politiku i obrazovanje.
Kada su takve „stvari“ u pitanju, reči hvale, ne moraju baš uvek da znače mnogo, zavisi od toga ko ih kome „upućuje“, sa kojim namerama i slično. Uglavnom, treba uvek dobro „izvagati“, pustiti da prođe vreme, proceniti. Učinili smo baš to. A onda je Goran Rajić „dobio“ priliku da javno kaže šta je urađeno da sada, na kojim poslovima se najviše angažovao i kakvi su planovi za dalje, kada je u pitanju svako od ovih zaduženja posebno. Nakon razgovora i pažljivog slušanja sagovornika, naša procena je da će Kostolčani biti i više nego prijatno iznenađeni, ukoliko samo obrate pažnju na suštinu ideja za dalji rad u svim ovim oblastima (a to je – srž onoga što čini Kostolac, a što žele i što je potrebno Kostolčanima) i biće zadovoljni ukoliko se bar samo polovina ovih ideja, tokom narednog perioda, ostvari!
– Tokom godine radili smo baš, što bi se reklo „punom parom“, pored realizacije već ustaljenih programskih šema bilo je tu mnogo novina. Ali, treba reći svakako i to, da na poziciji kulture u budzetu GO, nema posebno izdvojenih sredstava već sve planiramo, realizujemo, preko Centra za kulturu Kostolac, a to je sada oko pet miliona dinara. Prošle godine je to bilo oko milion dinara, a sada se svi ovi poslovi obavljaju preko Ustanove odnosno našeg CZK. Veliki problem u planiranju su i javne nabavke, moramo da dostavimo programski deo, za sve manifestacije slede javne nabavke, posebna odobrenja… Znači, Program zavisi od toga i tu su veliki problemi što se kulture uopšte tiče u čitavoj zemlji, ima nekih indicija da se ovo promeni, tu spadaju i biblioteke…
– Kao član Veća GO Kostolac, odnosno kao predstavnik naše lokalne samouprave mogu reći da su ostavareni brojni značajni kontakti i uspostavljena je saradnja sa Ministarstvom kulture, sa ljudima od značaja koji će uskoro doći u Kostolac i koji su zainteresovani za ulaganja u ovaj grad. Konkretno, uskoro će to biti, sve je već dogovoreno, na Plaži u Kostolcu…
– Ali, prvo da kažem, tokom proteklog perioda uspeli smo da nabavimo deo opreme neophodne kostolačkom Centru za kulturu, muzičku, rasvetu, a u planu je nabavka teretnog vozila koje će pripadati samo CZK.
– Nakon organizovanja predstave za decu sa Bodom Ninkovićem i utiska, kako je to delovalo na kostolačke mališane, kako su primili i doživeli ovaj, pokazalo se za njih, veliki događaj, odluka je da se u narednom periodu fokusiramo što više na rad sa decom i organizovanjem manifestacija koje su namenjene njima. Već je za februara dogovoren „Divan dan“ sa Mandom.
– U vezi sa „dovođenjem“ profesionalnih Pozorišta reći ću, da je amaterizam u redu, podržavamo ga, treba ljudi u svakoj sredini, a Kostolac je naročito poznat i po amaterskim glumcima, slikarima, piscima… da se bave nečim ali, smatram da deca, mladi i svi ostali, treba i korisno je, da vide i nešto drugo.
– Uskoro će uslediti dogovoreno snimanje emisije „Kvadratura kruga“, dolazi Branko Stanković, a biće to priča o kući Todića u Starom Kostolcu. Namera nam je da na ovaj način „alarmiramo“, zainteresujemo javnost, a cilj je: restauracija ovog istorijskog spomenika! Ovo se odnosi i na prvu kuću koja se nalazi u nizu u Koloniji u Starom Kostolcu.
– Od sledeće godine ćemo ustanoviti Povelju Đorđa Vajferta a dodeljivaće se radnicima, na bageru, bravarima, trakarima… Pored toga, u toku su dogovori oko izrade specifičnog simbola grada Kostolca, da li će to biti Badza ili još nešto… a u planu je i izrada razglednica Kostolca.
– Kada smo kod planova, ideja je da se izrade i postave u gradu spomenici Vajfertu i Todiću ali, ne klasične biste, već primera radi, kako sede na nekoj klupi… oni su zapravo obeležje našeg mesta.
– Na prostoru gde se sada nalazi lokomotiva i jedan sarkofag ispred zgrade GO Kostolac, biće uređen mini trg koji će predstavljati čitavu istorijsku celinu, od starog veka do modernog doba. U pregovorima smo sa dr Miomirom Koraćem za još eksponata, a postoji mogućnost da se ova saradnja proširi…
Razgovarajući o Kostolcu, mogućnostima koje ima a nisu iskorišćene, kao motel „Dunavski dragulj“, terasa „Viminacijuma“, došli smo na zajedničku ideju: „Oslobodimo bioskop“! I, dogovor je „pao“, što da ne?! Nakon uvida u stanje ove dvorane u Kostolcu mogu se obaviti i razgovori sa predstavnicima PD „TE – KO Kostolac“ i „krenuti“ sa nulte tačke…javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena.
Ono što je već izvesno, a spada u domen ovog resora je: U planu je izgradnja nove zgrade Dečijeg vrtića, a nalaziće se na placu koji pripada GO Kostolac, to je parcela na kraju Prvomajske ulice, postoje planovi za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja (na prostoru stare Ekonomije), a u toku su inicijative da se Kostolcu vrati služba Hitne pomoći…
Ako se nekome čini da su ovi planovi preambiciozni, uveravanju su: Da se sve može odraditi ako se – radi!

3 mišljenja na “Goran Rajić donosi veliki preokret”

  1. a ista prica se vrti vec dvadeset godina od plaze parka doma zdravlja a nije uradjeno videcemo da li ce opet biti prazne reci kao sto je to SPS radio ili ce se stvari promeniti. Nadam se da ce se ovo realizovati jer bi to bilo pravo osvezenje za Kostolac.

    Sviđa mi se

  2. Gorane,da li znas kako je ta kolonija izgledala pre 40god?Kolonija sa svim pratecim objektima bila je prelepa,a ne kao sada ,ruglo da je sramota onuda proci.Gde je ulaz u Fajfertov rudnik?Vinogradi Todicevi,gde su?Interesuje me sta ima gos.Stankovic da vidi?

    Sviđa mi se

  3. Ja zelim ovom prilikom da gospodinu Rajicu dam punu podrsku i pomoc da realizuje svoje ideje.Netreba sumnjati u mlade ljude pogotovo sto su to deca rodjena u ovom gradu.Oni su ti koji moraju da preuzmu brigu o Kostolcu mi da im pomognemo.

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s