Nova pruga do kraja godine

​ U Direkciji za unapređenje proizvodnje očekuju da će procedura za izbor najpovoljnijeg ponuđača biti završena do sredine marta, a nakon toga treba da započnu i radovi na terenu. Kompletan projekat treba da se okonča do kraja ove godine.

Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ objavilo je poziv za podnošenje ponuda za izgradnju industrijskog železničkog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termoelektrane „Kostolac B“ u Drmnu. Rok za dostavljanje ponuda je 24. februar 2015. godine do 10 časova.
Reč je o objektu koji je planiran da se gradi u sklopu prve faze paketa projekta iz aranžmana sa kineskim partnerima. Građevinska dužina koloseka iznosi 21,439 km (bez skretnica). Od stanice „Stig“ do razdvajanja koloseka ispred termoelektrane „Kostolac B“ dužina trase je 13,752 kilometara. Dužina koloseka u krugu termoelektrane je 4,411 km, a kroz montažni plac kopa „Drmno“ 736,29 metara. Obilazni kolosek biće dug 395,86 metara. Planirana je izgradnja ukupno 13 skretnica na trasi kolseka itd.
Projekat se realizuje sa ciljem da se novim transportnim rešenjem obezbedi kontinuiran i jeftiniji dovoz krečnjaka do Termoelektrane „Kostolac B“, koji će se koristiti u procesu osumporavanja dimnih gasova, što će direktno uticati na smanjenje zagađenja životne sredine. Novim transportnim rešenjem obezbediće se ujedno i odvoz nusproizvoda, kao što su gips i suvi pepeo, ali i transport uglja do Termoelektrane „Morava“ u Svilajncu, kao i odvoz komadnog uglja, u količini od oko 50.000 tona.
Novom železničkom prugom transportovaće se i oprema za izgradnju novog termoenergetskog kapaciteta, kao i rudarska mehanizacija i oprema većeg gabarita do montažnog placa Površinskog kopa „Drmno“. Prugom će saobraćati dva para vozova, a dnevno će se prevoziti oko 2.000 tona tereta.
– Obzirom na činjenicu da se javna nabavka završava krajem februara, realno je očekivati da do 15. marta izvršimo proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju ovog projekta. Nakon toga uslediće potpisivanje ugovora i uvođenje izvođača u posao, rekao nam je Zoran Vuković, direktor Direkcije za unapređenje proizvodnje u PD „TE – KO Kostolac“.
– Pored glavnog izvođačkog dela projekta, objašnjava dalje Vuković, treba odraditi i značajne pripremne aktivnosti. Reč je o skidanju postojećeg donjeg stroja pruge od stanice „Stig“ do termoelektrane, izradi tri putna prelaza, a biće neophodno izmestiti deo regionalnog puta za Kličevac, kao i pojedine infrastruktutne objekte. Ceo posao će se odvijati paraleno na više lokacija, a samo postavljanje gornjeg stroja pruge, odnosno šina, krenuće od železničke stanice „Stig“. Treba reći da je projektom predviđena izgradnja skretnice, kao i deo koloseka koji će ići u sam krug montažnog placa kopa „Drmno“. To će omogućiti da se i rudarska oprema prevozi železnicom, što će u značajnoj meri olakšati i pojeftiniti transport rudaske opreme posebno kada se radi o opremi većeg gabarita.
– Inače, u smamom krugu termoelektrane izgrada železničkog koloseka biće zahtevna, jer će se paralelno odvijati sa izvođenjem radova na objektu za odsumporavanje, kao i drugim projektima iz kineskog aranžnama. Neki radovi na izgradnji pruge u zoni dribilane i transportnog sistema moraće biti usklađivani sa remontim aktivnostima na kopu „Drmno“, kako se ne bi prekidao proces proizvodnje i transporta uglja prema termoenergetskim potrošačima. Obzirom na obimnost i specifičnost projekta izgradnje železničke pruge formirane su još dve javne nabavke koje se nameću između ostalog i glavnim projektom izgradnje koloseka. Reč je o javnoj nabavci za izbor eksternog nadzora nad izvođenjem radova i izbor izvođača radova za izdizanje dalekovoda ispod kojih prolazi trasa koloseka. Mi se nadamo da će svi planirani poslovi biti završeni do kraja ove godine, obzirom na to da smo kao tenderski uslov za odabir izvođača naveli da se svi radovi moraju završiti u roku od osam meseci, kazao je Vuković.

03-Zeleznicki kolosek-03

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s