Goran Horvat: Pred nama je još jedna radna i teška godina

U rudarskom sektoru Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ protekla godina ostaće zabeležena kao možda najteža do sada, ali ni tokom ove, 2015. godine rudarima neće biti lako da ispune sve zadate planove. Pred njima je mnogo poslova, kako onih koji proističu iz redovne rudarske delatnosti, tako i onih koji se odnose na aktivnosti u cilju otklanjanja preostalih posledica prošlogodišnje elementarne nepogode. O ovogodišnjim obavezama zaposlenih u rudarskom sektoru PD „TE – KO Kostolac“ i prioritetima razgovarali smo sa direktorom Direkcije za proizvodnju uglja, Goranom Horvatom.
Gospodine Horvat, šta su prioriteti rudarskog sektora u ovoj godini?
– Svakako da je naša prva i prioritetna obaveza da se svi termoenergetski blokovi sigurno, kontinuirano, kvantitativno i kvalitativno snabdevaju ugljem sa PK „Drmno“. To znači da prema utvrđenom bilansu proizvodnje uglja za ovu godinu treba da iskopamo 9.039.000 tona uglja, što je znatno više u odnosu na ostvarenu proizvodnju iz 2014. godine. Obzirom na činjenicu da će u ovoj godini na mreži biti svi termoenergetski kapaciteti naše kompanije, revitalizovani i spremni za maksimalne učinke, to znači da smo u obavezi da mesečno u proseku proizvodimo preko 800 hiljada tona uglja, što u ovim otežanim uslovima u kojima se kop „Drmno“ trenutno nalazi neće biti nimalo lako. Kada je reč o proizvodnji otkrivke, bilansom je planirano da se ove godine otkopa 42 miliona kubika, što u principu jeste dostižno, ali pod uslovom da imamo regularne uslove za rad, kao i adekvatnu logističku podršku.
Koji su prioriteti na sanaciji preostalih posledica prošlogodišnje elementarne nepogode?
– Do proleća moramo izvući preostalu rudarsku mehanizaciju iz mulja, otpočeti radove na uklanjanju mulja iz dela ugljenog ležišta koje je bilo poplavljeno kako bi iskopali preostale količine uglja, ali ujedno stvorili mogućnost i uslove za povratak rudarske mehanizacije angažovane na ugljenom sistemu u projektovane tehničko tehnološke okvire i optimalnu dužinu fronta radova. Dalje, moramo uraditi nove vodosabirnike za odbranu kopa od površinskih i podzemnih voda, jer je postojeće uništila elementarna nepogoda, izgraditi nove puteve, nabaviti dovoljan broj teške pomoćne mehanizacije, kao i vozila za prevoz radnika. Veliki deo svih navedenih poslova se nalazio u rebalansu za 2014. godinu i već je u završnim fazama realizacije javnih nabavki, ali na početku ove godine već osećamo produžene posledice elementarnih nepogoda iz prošle godine. Nadam se da ćemo brzom realizacijom javnih nabavki i potpisivanjem ugovora za sve planirane poslove koji su vezani za sanaciju posledica od poplava, vrlo brzo moći da izađemo iz trenutno ne tako dobre situacije sa otkopavanjem jalovine. Isto tako, napomenuo bih da i nedostatak radne snage postaje veliki problem. Na PK Drmno i u pomoćnoj mehanizaciji trenutno nedostaje više od 200 radnika proizvodnih zanimanja.
Očito je da se pitanje odvodnjavanja Površinskog kopa mora brže rešavati. Šta će po tom pitanju biti urađeno u tekućoj godini?
– U ovoj godini moramo da odradimo sve poslove i preduzmemo sve neophodne korake u pravcu izgradnje objekata za odvodnjavanje, kako za dubinsko, tako i za površinsko odvodnjavanje. U ovoj godini je potrebno odraditi novu LC XIV liniju dubinskih bunara, kao i bunare po zapadnoj granici PK „Drmno“, jer se kop u tom pravcu veoma brzo širi. Isto tako, potrebno je postaviti na pomenutom delu kopa i novi magistralni cevovod za odvođenje voda, kako iz pojedinih postojećih linija bunara, tako i iz novih vodosabirnika koji će se u budućnosti izgrađivati u zapadnom delu. Prošlogodišnje nepogode nameću potrebu i da treba predimenzionisati i druge objekte i opremu na odvodnjavanju, da nam se ista ili slična situacija ne bi ponovila. Naravno to iziskuje velike radove, mnogo razmišljanja i planiranja, ali i što je najvažnije, finansijska sredstava, kojih u ovoj godini nećemo imati baš na pretek. Svakako će se preduzeti odrađeni koraci u skladu sa finansijskim sredstvima.
Od kada počinju remontne aktivnosti na kopu „Drmno“ i da li će u sklopu njih biti izvedeni i rekonstruktivni zahvati?
– Zbog velikog broja sistema, praktično, već od marta treba da krenu remontne aktivnosti na PK „Drmno“, tako što bi se remonti započeli sa sređivanjem rudarske mehanizacije koja radi u sklopu petog jalovinskog sistema. Posle toga, od aprila, u remontu bi se našao IV BTO sistem, pa onda II BTO, da bi se od polovine juna do polovine jula remontne aktivnosti preselile na ugljeni sistem. Po završetku remonta ugljenog sistema, uslediće remont III BTO sistema. Ovogodišnju remontnu sezonu okončali bi sređivanjem mehanizacije i opreme koja radi u sklopu I BTO sistema, negde do polovine oktobra. Ovo je trenutni plan remontnih aktivnosti, ali naravno on nije nepromenjiv i biće usklađivan eventualnim tehnološkim promenama i situacijama. U ovoj godini ne očekujemo velike i značajne rekonstrukcije kao što smo ih imali naročito na ugljenom sistemu u 2014. godini, ali nas očekuju itekako veliki poslovi. Nabrojaću samo neke:
– Montaža kompletne trase J-II-1 u dužini od oko 1500 metara, i zamena sekcija B=1800 mm sa sekcijama B=2000 mm.
– Montaža kompletne trase J-II-5 u dužini od oko 1500 metara, koja je demontirana i odneta iznuđeno na ugljeni sistem tokom prošle godine.
– Naravno, tu su i svakodnevni tehnološki zastoji i pomeranja etažnih i odlagališnih transportera, koja iziskuju minijaturne rekonstrukcije sistema. Sve u svemu, očekuju nas veliki poslovi, puno tenzije…
Izvesno je da će se u Drmnu graditi novi termoenergetski kapacitet. Da li se u tom smislu vrše pripreme i za realizaciju poslova čijom realizacijom treba obezbediti dodatnih tri miliona tona uglja godišnje?
– Potpisivanjem ugovora za izradu bloka B-3 i proširenjem kopa „Drmno“ za proizvodnju od 12 miliona tona uglja godišnje, otvaraju se mnogi dodatni poslovi. Podsetio bih da investicioni ciklus za proizvodnju PK „Drmno“ od devet miliona tona uglja godišnje još uvek nije završen, a već moramo razmišljati u veoma bliskoj budućnosti i o proširenju proizvodnje na 12 miliona tona uglja godišnje. Zato je neophodno već od danas, raditi i razmišljati o planovima za 2016. godinu i na dalje, jer su finansijska sredstva za 2015. godinu jako skromna. Ne bi bilo dobro da izgradimo blok B-3 u Drmnu, a da do tog perioda ne uokvirimo, modernizujemo i spremimo kop „Drmno“ za nove količine potrebnog uglja. Zato i kažem da se već danas o ovome mora da razmišlja jer za to su potrebna značajna finansijska sredstva, ali i vreme u rudarstvu je važan element i važan faktor u stvaranju optimalnih uslova za nesmetanu i kontinuiranu proizvodnju u željenom obimu, kazao je Horvat.

05-Rudarski sektor-02

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s