Na kraju budzetske godine: Ivan Savić, predsednik GO Kostolac

​Timski rad i maksimalno angažovanje

Pred kraj godine, a nakon konstituisanja, odnosno imenovanja čelnih ljudi izvršne i zakonodavne vlasti u Gradskoj opštini Kostolac, Ivan Savić, predsednik GO Kostolac, kao i predsednik kostolačke Skupštine, Nenad Marković, obratili su se javnosti. Oni su, svako iz svog domena rada, govorili o realizaciji poslova u 2014. godini, ali i o planovima za narednu godinu.
Tom prilikom, na temu: „Dalji razvojni put GO Kostolac i realizacija tokom 2014.godine“, Ivan Savić, novi predsednik GO Kostolac, kaže:
– Kada je u pitanju utrošak budzetskih sredstava u 2014. godini, u prvom kvartalu godine, ovo se pre svega odnosi na investiciona ulaganja, došlo je do početnog zastoja, ali uz maksimalno angažovanje, kako izvođača radova tako i svih u GO, realizacija budzeta će biti, na kraju godine, na zavidnom nivou. Organizovali smo se mnogo bolje, imali smo malo vremena, a mnogo posla. Sredstva opredeljena za investiciono ulaganje, odnose se pre svega na toplifikaciju, trebalo je iskoristiti ih na najbolji način. Poslovi su ugovoreni, radovi su u toku i pored loših vremenskih prilika.
Kada je u pitanju tekuće održavanje u Kostolcu, odnosno na teritoriji GO, sprovodi se u saradnji sa Direkcijom za izgradnju, JKP „Vodovodom i kanalizacija“ i „Komunalnim službama“, naravno i „Elektromoravom“ i tu je po pitanju rekonstrukcije i održavanja ulične rasvete dosta toga odrađeno, a od većih investicija, u planu je da se uradi i rekontsrukcija niskonaponske mreže na teritoriji cele GO Kostolac.
Specifična Gradska opština, kao što je Kostolac, ne može da funkcioniše bez saradnje sa PD „TE – KO Kostolac“ i naš prioritet u narednom periodu je da se ova saradnja nastavi i proširi. U tom smislu, vezano uopšte za dalje planove razvoja, neophodno je, pre svega, razrešiti pitanje imovinsko – pravnih odnosa, zapravo prenosa vlasništva zemljišta. Razgovori su u toku, a naš prioritet je prenošenje zemljišta koje je u vlasništvu EPS-a na GO Kostolac, odnosno grad Požarevac. Ovo je predstavljalo veliki problem za dalje planove GO Kostolac, koji god projekat da se pokrene ne može da se realizuje bez vlasništva zemljišta. Naišli smo na razumevanje u PD „TE – KO Kostolac“ i od strane direktora, za ovaj problem i mogu reći da već uveliko radimo, zajednički na tome da problem rešimo, na obostranu korist, kaže Savić.
– Naredna godina će biti orijentisana na podjenak razvoj sela koja pripadaju GO Kostolac, ovde pre svega mislim na Ostrovo, koje je do sada, moglo bi se reći, bilo, u neku ruku, zapostavljeno. Klenovnik i Stari Kostolac imaju grejanje, na toplifikaciji se radi u Petki. Planovi za 2015. godinu se odnose na putnu infrstrukturu u Ostrovu, stabilnu niskonaponsku elektro mrežu.
– Kada se sačinjavaju planovi za potrebne radove u Mesnim zajednicama, u obzir se uzimaju predlozi predsednika MZ i zato u narednom periodu će svi, kako predsednici seoskih Mesnih zajedica, tako i odbornici Skupštine GO Kostolac, morati ozbiljno i odgovorno da shvate svoje funkcije. Ovo se odnosi i na odbornike koji čine Savete Mesnih zajednica.
– Na teritoriji GO Kostolac, kaže dalje Savić, ima 26 posto Roma, kako bi se njihov život unapredio, kako bi se integrisali i uključili na pravilan način u savremeno društvo, u Kostolcu je otvorena Kancelarija za romska pitanja, koja je još uvek pod ingerencijom Uprave GO Kostolac. U planu je izrada posebnog Programa rada Kancelarije, a rezultati će biti vidljivi već početkom naredne godine.
– U GO Kostolac se dosta pažnje posvećuje radu sa najmlađom populacijom, učestvujemo u svim programima, imamo saradnju sa Osnovnom školom, predškolskom ustanovom. Tu već ima problema, a odnosi se na nedovoljne kapacitete kostolačkog vrtića „Majski cvet“. GO Kostolac, zajedno sa PU „Ljubica Vrebalov“ je konkurisala za projekat koji finansira Norveška ambasada, a odnosi se na izgradnju aneksa predškolske ustanove u Kostolcu, kako smo obezbedili svu neophodnu dokumentaciju, smatram 99 posto da ćemo taj projekat i dobiti.
– Od značajnih projekata u 2014.godini, ne samo za GO već i za Republiku treba svakako istaći i otvaranje plastenika u PD „RIO“ i GO će uvek podržavati takve projekte koji otvaraju nova radna mesta.
– Kada govorimo o kulturi u Kostolcu, nadam se da će ostati na nivou kao što je do sada bila, a imamo i konkretne planove za dalje, pre svega na dalje organizovanje manifestacije „Kostolačko kulturno leto“. Planovi se na odnose na iskorišćenje kapaciteta, odnosno prostora na plaži, da se kompletni programi manifestacije tamo odvijaju. Inače, mnogi planovi u vezi kulturnih dešavanja u Kostolcu su ostvareni zahvaljujući tome što je član Veća GO Kostolac ozbiljno shvatio svoj posao, ostvarivši brojne i značajne kontakte za dalje organizovanje, naravno, sve to u saradnji sa kostolčakim Centrom za kuituru.
– Jedan od većih problema u GO Kostolac je socijalna problematika, tu nemamo nikakve nadležnosti ni sredstava, a problema ima mnogo, nastojaćemo u narednoj godini, u saradnji sa Centrom za socijalni rad da tu nešto promenimo.
– Funkcija predsednika Gradske opštine podrazumeva i direktan kontakt sa sugrađanima i izvinio bih se, ovom prilikom građanima što u proteklom periodu nisam imao vremena, zbog pripreme finansijskih planova budzeta za 2015. godinu, da primam građane. To će se promeniti, ali će i članovi Veća GO Kostolac, posebno i odbornici Skupštine morati više da se angažuju po ovom pitanju. Kako su članovi Veća zaduženi za određene resore, tako su i odbornici za reone GO. Svi se moraju više uključiti u rad, a to podrazumeva da su „otvoreni“ za zahteve i primedbe, probleme sugrađana, istakao je na kraju Ivan Savić.

Praznici u Kostolcu
Ove godine, obeležavanje Novogodišnjih i Božićnih praznika u Kostolcu biće organizovano u porti kostolačke Crkve, na Badnje veče. GO Kostolac će finansirati vatromet i tradicionalno posluženje.

One thought on “Na kraju budzetske godine: Ivan Savić, predsednik GO Kostolac”

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s