Zgrada u Rudarskoj broj 2 – primer koji treba slediti

rudarska 2

Krovovi zgrada koji prokišnjavaju i prave problem stanarima, fasade koje propadaju i mnogi drugi problemi otežavaju svakodnevni život stanara stambenih zgrada u celoj Srbiji. Sve ima svoj rok trajanja, pa tako i stambene zgrade koje su sazidane pre nekoliko decenija. Teška finansijska situacija, ali mnogo češće tipična srpska „boljka“ – nesloga, često otežava normalan život, ali na sreću postoje i drugačiji, pozitivni primeri. Saradnjom i odličnom organizacijom mogu se omogućiti kvalitetniji uslovi.

Jedna od takvih je i zgrada u kostolačkoj ulici Rudarska broj dva. Od osnivanja Skupštine stanara, 2005. godine do danas, iz sopstvenih sredstava stanari ove zgrade su finansirali mnoge kapitalne radove u svom stambenom objektu. Oni su između ostalog rekonstruisali krov, oluk, vodovodnu instalaciju i kanalizacione cevi, elektro instalaciju u podrumskim prostorijama, odžak. Na osnovu sopstvenih planova, koje donose na redovnim sastancima Skupštine stanara, kako saznajemo uskoro će okrečiti i fasadu.

Nedavno su stanari ove kostolačke zgrade nabavili i instalirali pet protivpožarnih aparata tipa S9, sa ormarićima. Održavanje ovih aparata je obezbeđeno, a deo stanara na osnovu dogovora na Skupštini, upravo prolazi i obuku. Aparati su postavljeni na svakom spratu, a postoji tri kompleta ključeva, koji su kao preventiva raspoređeni kod zaduženih stanara u slučaju požara.

Kako smo saznali u razgovoru sa Mirjanom Kosovec, predsednikom Skupštine stanara u Rudarskoj dva, trenutno rade na nabavljanju takozvanih „panik svetiljki“ za zgradu. „Ovo je neophodno“, kaže Mirjana, jer je starosna struktura stanara uglavnom penzionerska“.

rudarska 2-2

– Nedavno smo umesto klasičnog interfona za ulazak u zgradu instalirali svojevrsni šifrarnik, tako da svaki stan ima svoju šifru. Namera nam je da na primeru funkcionisanja ove Skupštine motivišemo i druge u Kostolcu da se povedu primerom, kaže Mirjana Kosovec, koja je već mnogima pružila pomoć da organizuju Skupštine u svojim zgradama.

Zanimljivo je istaći da zgrada u Rudarskoj broj dva ima i profil na fejsbuku, gde se mogu dobiti informacije o svim aktivnostima, što je još jedna od prednosti modernog poslovanja.

– Tehnologija je toliko napredovala, tako da sada preko interneta nabavljamo „panik svetiljke“ po najpovoljnoj ceni, a saznali smo i to da u svetu postoje grejači za oluke, koji se instaliraju i sprečavaju stvaranje ledenica zimi! Ipak, to je za naš budžet za sada previše ali videćemo, najavljuje Mirjana Kosovec.

Jedan od razloga zašto ova Skupština besprekorno funkcioniše je i to što su uvedena pravila poslovanja kao u svakoj uspešnoj firmi. Redovno se podnose finansijski izveštaji, a postoji i Nadzorni odbor. Predsednik Skupštine ima i savet za one koji se bave ovim „zanimanjem“ ili planiraju, a kao i uvek na početku nailaze na otpor ili nerazumevanje stanara: „Važno je ljudima reći gde je potrošen novac!“

Danas, posle više godina uspešnog poslovanja, zadovoljni stanari ove zgrade su na poslednjem sastanku doneli odluku da za potrebe poslovanja svoje „firme“, odnosno zgrade, kupe štampač sa skenerom. I na kraju jedna anegdota koja bi mogla da posluži kao primer mnogima: Na jednom od sastanaka stanara postavljeno je pitanje: „Kako smo to više potrošili sredstava nego što smo uložili?“ Odgovor je bio jednostavan – kupovali su evre, pametno poslovali i mislili na budućnost. Na taj način budžet ove Skupštine realizovan je 200 posto…

One thought on “Zgrada u Rudarskoj broj 2 – primer koji treba slediti”

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s