Otvoren Mamut park

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas Mamut park u okviru Arheološkog nalazišta Viminacijum u Kostolcu i rekao da ovaj park predstavlja neobičan i savremen način na koji će mladi učiti istoriju daleke prošlosti.

mamut1

„Liči na bajku, ali oživljava stvarnost koju je naša planeta živela sto i više hiljada godina pre nego što smo se rodili“, istakao je predsednik.

On je poručio mladima da iskoriste ovu neobičnu učionicu – igraonicu u kojoj će, „kako to savremena pedagogija zapoveda, biti učesnici i kreativci u procesu sticanja znanja“.

Ambasador SAD Majkl Kirbi pozdravio je otvaranje Mamut parka i rekao je da je Viminacijum postao izuzetna lokacija koja će privlačiti turiste. On je dodao da je uz pomoć ambasadorovog Fonda za zaštitu kulturnog nasledja izdvojeno oko 400.000 dolara za Viminacijum. Uz predsednika, njegovu suprugu Dragicu i Kirbija otvaranju parka prisustvovali su i članovi diplomatskog kora.

mamut2

Ovom prilikom proslavljen je i milioniti rodjendan mamutice Vike kojoj je napravljena i ogromna torta, pa su tim povodom deca školskog i predškolskog uzrasta priredili bogati muzički i pozorišni program.

Posle milion godina provedenih u krateru površinskog kopa Drmno, javnosti i posetiocima Viminacijuma predstavljeni su mamutica Vika i njeni mladji rodjaci, najstariji stanovnici evropskog kontinenta čije su kosti sačuvane.

mamut3

Viminacijumski mamuti su izloženi u sloju peska u kojem su pronadjeni, a posetioci hodaju po istoj lesnoj prašini kojom su hodali i mamuti. Reljef praistorije dočaravaju mali bregovi, klisure i komplementarni materijali, sloj paprati i drvo.

Najveća atrakcija je drveni mamut poput trojanskog konja, napravljen od sibirskog ariša u koji deca mogu da ulaze. Mali istraživači imaju priliku da se oprobaju i kao arheolozi u radionicama na brežuljku prekrivenog travom.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s