Radnici Standard Kostolac započeli generalni štrajk

Zaposleni u preduzeću Standard Kostolac, koje pruža ugostiteljske usluge za Termoelektrane i kopove Kostolac, započeli su jutros generalni štrajk zbog neisplaćenih 36 zarada, neregulisanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, saopštio sindikat Standard Nezavisnost.

11--

Generalni štrajk je organizovan od sedam časova, u saradnji sa sindikatom EPS Standard.  „Na ovakav korak zaposleni su primorani, jer niko neće da počne da rešava pomenute probleme“, ističu u sindikatu napominjući da su ranije poslali dopise vladi i upravi TE-KO Kostolac i tražili da svako na svoj način preduzmu korake u rešavanju problema, u skladu sa obavezama. Zaposleni će biti uporni u svojim zahtevima, navedeno je u saopštenju.

Glavni poverenik Standard Nezavisnosti Perica Rajković je rekao Tanjugu da i dalje jedan deo radnika štrajkuje glađu, koji traje od 16. juna. „Čudno je da niko ne obraća pažnju na to šta nam se dešava“, rekao je Rajković dodajući da je veliki broj radnika morao da odustane od štrajka glađu, s obzirom da nemaju zdravstvene knjižice.

Rajković je kazao da će radnici tog preduzeća ukoliko ne dođe do pomaka u rašavanju njihovih problema možda od naredne sedmice organizovati proteste u Beogradu ispred vlade, ali da imaju problem kako da finansijski organizuju taj put. Prema njegovim rečima, TE KO Kostolac ima obavezu da održava likvidnim Standard do okončanja postupka privatizacije ili restrukturiranja kroz poslovne ugovore, upošljavanje i korišćenje kapaciteta Standarda.

On kaže da Standard ima veoma nepovoljan ugovor sa TE KO Kostolac, čiji zaposleni ne moraju da koriste usluge Standarda, a koji mora da obezbedi 1.500 obroka dnevno. Predsednik sindikata EPS Standard Branisalv Grombić je kazao Tanjugu da je ta sindikalna organizacija donela odlulku da deo radnika nastavi štrajk glađu.

On je istakao da se radnicima već osam godina ne uplaćuje radni staž i da je prosečna starost radnika 52 godine. „Ako treba doći ćemo pešice do Beograda“, poručio je Grombić.

U sastavu preduzeća Standard Kostolac, koje je u nadležnosti Agencije za privatizaciju, su i restorani Dunavski dragulj, Viminacijum i Putnik. Standard Kostolac je izdvojen iz sistema Elektroprivrede Srbije 2004. godine i trenutno je u tom preduzeću zaposlen 151 radnik na neodređeno i 15 na određeno vreme. Standard Kostolac je 90 odsto u vlasništvu države, a 10 odsto je društveni kapital odnosno pripada Standardu.

One thought on “Radnici Standard Kostolac započeli generalni štrajk”

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s