Magistri rade po kafićima!

Većina mladih u Braničevskom okrugu i posle završenog fakulteta i magistrature radi u kafićima, buticima, trafikama ili pokušava da razvije svoj biznis.

Oni koji nemaju sreće da dođu do bilo kakvog posla uglavnom žive od penzije nekoga iz porodice jer se roditeljske plate troše na mesečne račune i hranu.

nema posla

Od kako je Bojana Milošević (24) prošle godine diplomirala na Pedagoškom fakultetu, radila je na bazenu, u ugostiteljstvu i drugim mestima, ali nikada u struci.

Kaže da je podnosila molbe u mnogim školama u gradu i svim okolnim selima, ali odgovora još nema.

– Planiram da ostanem jer nemam gde da idem, inače bih rado otišla – iskrena je.

Prema zvaničnim podacima, u Braničevskom okrugu je nezaposleno 11.560 osoba, a 5.961 su žene.

rzzo
Direktorka Filijale NSZ Sonja Mirić


Direktorka Filijale NSZ Sonja Mirić kaže da je najviše nezaposlenih u kategoriji od 25 do 29 godina – 1.697, sledi kategorija od 20 do 24 godine, što zajedno čini trećinu.

Na trećem mestu je starosna grupa od 35 do 39 godina, sa 1.388 nezaposlenih.

– Važno je napomenuti da je stopa nezaposlenosti u Braničevskom okrugu znatno niža nego u drugim regionima. Jedan od faktora koji utiču na to jeste veliki broj poljoprivrednih osiguranika, a oni ne opterećuju evidenciju NSZ – rekla je Mirićeva.

Aleksandar Stjepović (26) je završio Višu tehničku školu i već duže vreme traži posao.

– Podnosio sam zahteve u mnogim firmama. Poslednje je bilo za „Vodovod“ i EPS, ali nisam dobio nikakav odgovor. Sve vreme tražim posao i nadam se da ću ga naći. Do tada pomažem drugarima oko popravki i u sređivanju kompjutera.

Slična je i priča diplomirane ekonomistkinje Ivane Vasić (25), koja je Fakultet za poslovne studije završila 2011. godine i od tada je stalno u potrazi za poslom.

– Konkurisala sam u TE-KO Kostolac, u kompaniji „Bambi“ i nisam dobila nikakav odgovor. Skoro sam se prijavila i za policiju i nadam se svakog dana. Dok čekam na neki posao, radim kod oca na malom poljoprivrednom gazdinstvu za proizvodnju i prodaju pečuraka – kaže Ivana.

Jelena Ristevski (26), koja je završila master studije žurnalistike, kaže da se naše diplome nigde u svetu ne cene dovoljno. Dodaje i da bi vrlo rado otišla iz zemlje kada bi u inostranstvu našla posao u struci.

 

 

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s