Sanacija šteta od poplave: Prioritet osposobljavanje linije drenažnih bunara

Kako stoji u preliminarnom izveštaju o nastaloj šteti od nedavne poplave, koja je zahvatila i pojedine objekte PD „TE – KO Kostolac“, najviše su oštećeni oprema i bunari na drenažnim linijama za odvodnjavanje, koje su u funkciji sprečavanja dotoka atmosferskih i podzemnih voda u prostor unutrašnjeg odlagališta Površinskog kopa „Drmno“ duž njegove istočne granice. Velika količina vode poplavlila je i na taj način  oštetila razvodne ormare za napajanje potapajućih pumpi i nalila je same dubinske bunare. Obzirom na značaj obodnih drenažnih linija bunara duž istočne strane kopa „Drmno“, odmah se pristupilo sanaciji nastalih oštećenja, ali je pokrenut i mehanizam za nabavku neophodne opreme za potpunu sanaciju linija bunara duž istočne granice kopa.
– Najveću šetu, koju je pruzrokovao nedavni poplavni talas, direktno i indirektno, Privredno društvo „TE – KO Kostolac“ ima od privremenog prestanka rada drenažnih bunara na linijama: LB II, LB III, LB IV i ŠLA. U jednom trenutku radilo je samo 212 bunara i to u vreme najvećeg poplavnog talasa kada je preventino morala biti isključena prelivna stanica „Srećno“. Vrlo brzo po prolasku poplavnog talasa i stvaranju uslova, osposobljena je za rad prelivna stanica „Srećno“ i omogućeno je da se ponovo aktivira deo bunara na istoku unutrašnjag odlagališta i duž istočne granice Površinskog kopa „Drmno“. U ovom trenutku u funkciji je 247 bunara, što je oko 75 procenata od ukupno raspoloživih bunara, rekao nam je Zoran Vuković, direktor Direkcije za unapređenje proizvodnje PD „TE – KO Kostolac“.
– Trenutno ne radi 22 bunara, a zbog oštećenja magistralnog cevovoda, nastalog tokom izrade privremenih odbrambenih nasipa, van funkcije je još 19 bunara. Obzirom na značaj ovih postrojenja pokrenute su javne nabavke za kupovinu oštećene opreme i izvođenje radova. Zato očekujemo da do kraja juna drenažne linije bunara, koje su u funkciji zaštite unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno“ od atmosferskih i podzemnih voda i budu potpuno osposobljene za rad.

x man

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s