Strah od mogućih klizišta

Na sednici proširenog sastava poslovodstva kompanije, održanoj 24. maja, između ostalog  razmatrana je situacija u kompaniji i na proizvodnim kapacitetima nakon poplavnog talasa. Prema sagledavanju direknih šteta je bilo, pre svega na sistemu za odvodnjavanje Kopa „Drmno“,   gde je došlo do plavljenja gotovo cele linije sa pumpama koje su sada van funkcije. Međutim, tehnološke štete još uvek ne mogu da se procene, jer je zavodnjenost, pre svega jalovišta kopa,  velika pa se strahuje od mogućih klizišta.
– Najveće štete su one tehnološke i mi se ipak nadamo da neće ostaviti velike posledice, rekao je Dragan Jovanović, direktor PD „TE – KO Kostolac“. Opasnosti postoje od klizišta, pre svega jer je unutrašnje odlagalište sada bez odbrane od podzemnih voda sa zapadne i južne strane. Nisu beznačajne količine vode koja i danas dolazi u kop, pa smo preduzeli važne tehnološke mere. U kopu imamo pumpe za odvodnjavanje koje drže vodeni ekran pod kontrolom. Pumpe velike snage otpremili smo u Kolubaru, jer je kod njih stanje zaista teško. Ima i drugih tehnoloških posledica kod nas i analize su u toku, a svakako radimo uporedo sve druge planirane aktivnosti. Klizišta su kod nas moguća imajući u vidu poremećaj koji je nastao i veliku zavodnjenost terena. Naravno, proizvodnja se odvija po ustaljenoj dinamici, ali smo mi sada prinuđeni da mnoge probleme otklanjamo odmah, naglasio je Jovanović.
Treba reći i to da su izveštaji iz svih sektora bili detaljni i da se planirane, pre svega aktivnosti na remontima, odvijaju bez većih poteškoća. Reč je o revitalizaciji bloka B2 i remontima dva sistema na Kopu „Drmno“. Stanje se po pitanju posledica od poplave prati i na dva odlagališta pepela i šljake i naložene su pojačane mere. Ono što je najvažnije proizvodnja nije prekidana ni jednog sata zbog vremenskih nepogoda, osim što je transport uglja do TE „Kostolac A“ bio onemogućen zbog poplave pa je kamionski snabdevana ugljem.

02

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s