Bitka za Kostolac, situacija pod kontrolom, Mlava u opadanju

Situacija u reonu Termoelektrane Kostolac B je pod kontrolom i Mlava je u opadanju, izjavio je jutros savetnik direktora Policije Bratislav Dikić.
„Nakon 48 sati borbe sa poplavama u reonu Kostolac B, mi smo poplave stavili pod kontrolu. Imali smo probijanje tri nasipa u južnom delu tog reona tokom jučerašnjeg dana. Nakon toga smo odlučili da taktički vodu, pošto nismo uspeli da je zaustavimo, preusmerimo u staro korito reke Mlave“, rekao je Dikić.
Tokom jučerašnjeg dana je, takođe, uspostavljeni su zaštitni nasipi u dužini devet kilometara da bi se zaštitila Termoelektrana i kompletna naselja.
„Vršili smo pripreme za evakuaciju stanovništva, ali nije evakuisano, jer nije bilo potrebe“, podseti je Dikić.
Trenutno stanje, prema njegovim rečima, je stabilno bez ikakvih problema, a vodostaj Mlave je u opadanju.
Dikić je najavio da će u toku dana i narednih dana biti organizovane osmatračke službe, koje će pratiti situaciju na terenu.
Isto tako, još će se ojačati nasipi koliko bude bilo potrebno i pružaće se druga pomoć građanima.
„Primenićemo sve mere bezbednosti da sačuvamo Termoelektranu B i sva naseljena mesta“, poručio je Dikić.
On se zahvalio pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i svim građanima koji su učestvovali kao dobrovoljci i pružali maksimalnu pomoć prilikom radova na terenu u poslednja dva tri dana.
Tokom noći Operativni tim, koji je uspostavljen u nedelju, imao je više sastanaka na kojima je analizirana situacija.
Merama preusmeravanja voda u staro korito reke odbranjena je uspešno Termoelektrana B, kao i mesto Drmno.
Tokom noći nadomak termoelektrane uspostavljen je i bedem od džakova peska, kao mera predostrožnosti i završeni su nasipi oko preusmeravanja voda u staro korito reke.
Zbog preusmeravanja voda put ka mestu Bradarac je u prekidu, a visoki nasipi postavljeni su duž velikog dela puta.

Udovičić sa volonterima

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić obišao je sinoć Kostolac i tamošnje aktivnosti u borbu protiv nadolazeće Mlave, kako bi podržao entuzijazam i hrabrost mladih volontera, ali i apelovao da se na terenu pridržavaju pravila kako i onako tešku situaciju ne bi dodatno otežali.
Po obilasku radova na uspostavljanju novih zaštitnih nasipa on je, u izjavi, rekao da mu je najbitnije da su ljudi, koji su upoznati sa situacijom, optmisti i da sa njihove strane čuje samo reči optimizma.
Udovičić je objasnio da je želeo da obiđe sve mlade, volontere, koji se bore protiv poplava, sve one koji su se žrtvovali u prethodnih par dana i svojim entuzijazmom, energijom, hrabrošću pokušavaju da promene tešku situacije na bolje.
„Moram da urgiram na sve mlade, volontere, da nastupaju u skladu sa kriznim štabovima. Nisu nam potrebne ishitrene reakcije pojedinaca ili grupa, ni panične reakcije nekih. Molim sve organizacije i sve one koji su izašli na teren samo da nastupaju po pravilima i predlozima kriznih štabova“, poručio je Udovičić, dodajući da nam veća kriza nije potrebna.
Ministar Udovičić razgovarao je sa mladim volonterima ispred Termoelektrane Kostolac B u mestu Drmno, gde je, iz preventivnih razloga, uspostavljaju bedem od džakova peska.
Savetnik direktora Policije Bratislav Dikić, tom prilikom rekao je ministru da je sve pod kontrolom i da se sprovode aktivnosti koje treba da spreče poplavu termoelektrane i okolnih mesta.

glavna-list_te_ko-god_2013-06_GO_izbori_01_942610849

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s