Lepši životni prostor a i grad

Na temu lepih i pozitivnih ideja, koje su delom zaživele ali uglavnom kratkog roka, odnosno većina njih se nije mogla, zbog raznoraznih razloga realizovati, kada je u pitanju lokalna samouprava, moglo bi se do u nedogled pisati. Jedna od njih je i formiranje posebnog radnog tela, odnosno komisije, čiji bi zadatak bio da aktivira skupštine stanara, da ih uputi u proceduru potrebnu prilikom registracije, da prikupi podatke i po modelu na neke beogradske opštine, na osnovu prioriteta, iznađe pravne mogućnosti da pomogne skupštinama stanara u vezi održavanja stambenih objekata. Ideja, svakako zaslužuje pažnju, pisali smo o njoj, ali primena u praksi, što se Kostolca tiče, još uvek nije zaživela onako kako je zamišljeno.
Ipak, ima pozitivnih primera u Kostolcu. Nedavno su stanari zgrade u ulici Veljka Dugoševića, „sami“ dakle, sopstvenim angažovanjem i organizovanjem, okrečili fasadu svoje zgrade.
Ponavljamo još jednom, potrebno je, pre svega formirati skupštinu stanara, kao pravno lice koje može angažovati izvođača radova i eventualno, tražiti pomoć lokalne samouprave.
Kako saznajemo od stanara susedne zgrade u istoj ulici, čija je fasada a i krov u lošem stanju, a to je problem i u većini zgrada u Kostolcu, skupštine stanara nisu formirane jer su u pitanju uglavnom staračka domaćinstva ili vlasnici stanova koji tu ne žive.
Uprkos problemima, ova novookrečena zgrada, kao i uređen prostor oko nje, pozitivan je i lep primer kako se uređenjem svog životnog prostora uređuje i grad.

glavna-list_te_ko-god_2014-04_okrecena_jos_jedna_fasada_01_818136186

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s