Drugo ime joj je – Draga

Postoji često dilema, kako početi tekst (onda je sve lakše, kada „krene“), da bi čitaoci razumeli, da bi se zadovoljili svi kriterijumi. Pogotovo kada treba napisati nešto o Nekome čije postojanje prosto i jednostavno – osećate! Možda zvuči čudno ali Tamara Seke, Kostolčanka,  od onih je retkih osoba gde za komunikaciju – nisu potrebne reči! To se prepozna prilikom prvog susreta, a dogodio se nekih davnih godina, kada je radila kao mlad i uspešan lekar, pre svega, bez preterivanja, obožavani lekar od strane pacijenata, sarađivali smo, pisali o njoj, bila je prijatelj naše redakcije. Zbog toga je dilema o početku teksta bila možda malo veća nego što je to uobičajeno, „priča“ u glavi već postoji, ali treba sad upotrebiti prave reči. Zbog drugih. Dilemu je razrešila Tamara sama, smislila je početak i kraj i rekla: „To smo mi!“
Neka početak budu reči rimskog filozofa Seneke „Homo homini sacer – Čovek je čoveku svetinja“. A da kažemo još i to, smislila je to u pola četiri ujutru, nakon telefonskog poziva iz redakcije kako bismo dogovorili susret. Toliko o onom „prepoznavanju“ posebnih ljudi, o dobrim, starim i drugačijim vremenima. Tamara nam kaže: „U trenutku, sve se vratilo…“ Priznajemo, osećanje je obostrano. Zbog toga je i „priča u glavi“ već bila gotova – te noći. Verovatno je i Seneka baš to imao na umu.
Inače, godišta je 1978. Pohađala osnovnu školu u Kostolcu, srednju medicinsku u Požarevcu završila je 1997.godine, a diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2003.godine. Specijalizira ginekologiju i akušerstvo na fakultetu u periodu od  2009. do 2014.godine. „Uz put“, završava i Školu ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu u organizaciji Srpskog udruženja za ultrazvuk i ginekologiju i akušerstvo, kao i Nacionalnu školu za patologiju cerviksa…
Od 2003.godine u stalnom je radnom odnosu u Zdravstvenom centru „Požarevac“, a po obavljenom obaveznom lekarskom stažu i položenom državnom ispitu, radi na mestu doktora medicine u Domu zdravlja Kostolac (obavlja i funkciju koordinatora za zdravstveno-vaspitni rad). Od februara 2014.godine je na radnom mestu specijaliste ginekologije i akušerstva u Kostolcu.
Profesionalno usavršavanje: aktivni je učesnik akreditovanih programa kontinuirane medicinske edukacije u organizaciji Klinike za ginekologiju i akušerstvo KSC, Centar za naučno istraživački rad KCS BG sa raznim temama iz svog profesionalnog opredeljenja, učesnik je Kongresa perinatalne medicine kao i brojnih simpozijuma. I kaže: 
– Humanost je osnova lekarskog poziva odnosno, ljubav prema čoveku i pravednost, borba protiv bolesti i ljudskih patnji. Sve to je i ljubav prema medicinskoj veštini – veštini koja omogućava da se pacijentu – čoveku, otkloni bol, pomogne. Učenjem te veštine uključeni su najviši ljudski kvaliteti: čovečnost, poštenje, poverenje, hrabrost, kolegijalnost. Današnji trenutak medicine karakteriše timski rad.
Rekla nam je Tamara još mnogo toga o ginekologiji, radosti nastanka života i tragičnosti njegovog kraja, o posvećenosti svom pozivu, ljubavi prema onome što radite , o planovima da uredi ordinaciju u Domu zdravlja u Kostolcu, o tome da je uvidela kako je „ovim ženama ovde bio neophodan stalni ginekolog“.
A za kraj je ostavila rečenicu: „Život je kratak, umetnost duga, prilika brza, pokušaj opasan , odluka teška. Hipokrat!“
Pitanje se nekako nametnulo, zar nije bilo mogućnosti da ode negde, prilike za zaposlenjem, „tamo negde“? Iako je odgovor već dala kroz razgovor i svoj stav, mišljenje o potrebnim lekarima u Kostolcu, pored toga što je mudro odgovorila da „mogućnosti uvek ima“, napravila je pauzu, pogledala nas je i rekla:
-Volim Kostolac!
Dovoljno.

glavna-list_te_ko-god_2014-06_Tamara_Seke_01_451250518

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s