Realne šanse za – „Drugu šansu“

Formalno bi se moglo reći, da je Projekat „Druga šansa“, koji obuhvata osnovno obrazovanje odraslih starijih od 17 godina, započet je u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Kostolcu i u proceduri je.
Šta zapravo podrazumeva ovaj Projekat, kakve mogućnosti  pruža i što je interesantno, zašto do sada, obzirom na specifičnost strukture stanovništva u Kostolcu i Privrednih društava u kojima radi nekvalifikovana radna snaga, nije omogućeno „doškolovavanje“ u ovoj Osnovnoj školi, pitanja su na kojima nam odgovara Serdžo Krstanoski, direktor kostolačke Osnovne škole i jedan od inicijatora da Projekat zaživi, da se sprovodi u Kostolcu:
– U suštini, objašnjava nam Krstanoski, „problem“ je do sada bio zakonske prirode, jer na teritoriji grada Požarevca samo jedna škola ima mogućnost da sprovodi osnovno obrazovanje odraslih i to već postoji u požarevačkoj OŠ „Sveti Sava“. Ali, zbog potreba u Gradskoj opštini Kostolac, u izdvojenim preduzećima, same specifične situacije u ovoj sredini, razmatrali smo mogućnost „doškolovavanja“ u Kostolcu. Treba uzeti u obzir i putovanja za Požarevac radi dopunskog obrazovanja, tako da smo inicirali ovaj projekat zaživi i u kostolačkoj osnovnoj školi. Program ćemo sprovesti u dve faze. Prva je obaveštavanje građana, a druga prikupljanje brojnog stanja i evidencija polaznika.
– Po zakonskim propisima, potrebno je najmanje 23 polaznika. Svi zainteresovani mogu se prijaviti svakog radnog dana, kod sekretara škole u periodu od 8 do 14 časova, do 1. juna 2014. godine, a dokumentacija koja je potrebna je: kopija lične karte, izvod iz matične knjige rođenih, kopija svedočanstva o poslednjem završenom razredu, naravno i da polaznik ima preko 17 godina.
– Nakon ove procedure, kada sve prikupimo, sledi nam izrada Elaborata o uslovima nastave, obezbeđivanje potrebnih kadrova, i sve to prilažemo Školskoj upravi Požarevac. Uglavnom, mi smo već sve isplanirali i smatram da će se ovaj proces brzo obaviti. Naime, planiramo da se nastava odvija u prostorijama u školi koje su sada namenjene za predškolsko, u pitanju su dve učionice, nastava bi se organizovala vikendom od 14 do 16 časova, jer su polaznici uglavnom u radnom odnosu.
– Treba reći i to, da za sprovođenje svega navedenog , imamo „zeleno svetlo“ od strane Ministarstva prosvete, pribavili smo mišljenja i Gradske opštine, Zavoda za zapošljavanje, Školske uprave Požarevac i obezbedili sve potrebne uslove. Smatram da ako ne „krenemo“ sa projektom baš u septembru, biće sve spremno za oktobar.
– Mogućnosti polaznika nakon doškolovavanja su mnogobrojne, nakon toga mogu da nastave školovanje, upišu srednju školu, a sve ovo ovde može da se završi za godinu dana. Najvažnije je istaći da je ovo dopunsko školovanje u našoj školi je besplatno, naveo je Serdžo Krstanoski.

glavna-list_te_ko-god_2014-03_Realne_sanse_za_Drugu_sansu_01_201574223

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s