Naš „zidar – zida“ Soči

Dokaz da se dečji snovi ponekad i ostvaruju je Kostolčanin, Petar Banjac. Tvrdi, da njegova sestra danas ima običaj da često kaže kako je on, još kao savim mali, predodredio svoju budućnost. Naime, uvek je na pitanje šta će biti kad poraste, odgovarao: Zidar!
Iako se tokom školovanja u Kostolcu bavio „svim i svačim“, kao većina dece i trenirao rukomet i igrao folklor, ostao je dosledan u svom dečačkom opredeljenju.
Ako „krenemo“ redom saznaćemo šta to „mali“ Pera – Peca danas „zida“. Rođen je 1986. godine, u Kostolcu završio osnovnu školu a, nakon toga prirodno – matematički smer gimnazije u Požarevcu. Dalje školovanje nastavlja na Građevinskom fakultetu u Beogradu, smer konstrukcije, diplomira maja 2011. godine i stiče zvanje diplomiranog građevinskog inženjera – master.
Pred kraj studija, zahvaljujući preporukama svog asistenta i kolege, dobija ponudu od jednog našeg uspešnog poslovnog čoveka, koji inače već duži niz godina radi za veliku građevinsku kompaniju u Holandiji, da upiše doktorske studije na Univerzitetu Delft u Holandiji. „Ponuda je bila veoma primamljiva, kaže Petar, obzirom da su studije, smeštaj i hrana bili plaćeni, kao i rad na doktorskoj tezi.“
Nakon završetka master studija, trebalo je odlučiti: da li poći stopama akademskog života i postati doktor nauka, što je podrazumevalo i ostanak par godina, nakon toga u Holandiji, kako bi svojim radom odužio investiciju, koju bi mu pružila buduća kompanija.
„Dugo sam razmišljao o odlasku, kaže Petar Banjac, sve dok me najbolji drug i kolega, koji je nedugo pre toga počeo da radi za našu firmu „Putevi Užice“ u Rusiji, u gradu Sočiju, nije nagovorio da se prijavim za posao. Tražili su još stručne radne snage zbog prevelikog obima posla, koje su „pruzrokovale“ predstojeće ZOI u Sočiju. Čim sam čuo za za mogućnost posla na izgradnji olimpijskih objekata, privučen željom da se odmah upustim u „vatru“ i suočim sa gigantskim objektima, koje je tada naša firma gradila, prihvatam izazov i prijavljujem se za posao.“
Šta zna dete šta je – cigla, reklo bi se. Ali, nakon razgovora sa direktorom firme „Putevi Užice“ i reči koje pamti, da „želi da vidi mlade ljude na velikim objektima i rukovodećim mestima“ Petar iz Kostolca se odlučuje za odlazak u Rusiju. To je uradio u julu 2013. godine, odlazi u Soči na gradilište koje je tek započelo gradnju „Russian International Olimpic University“ sa kompleksom hotela “Pullman 5*“ i „Mercure 4*“ (lanac ACCOR-ovih hotela) i stambenim objektom za buduće studente i profesore.
– Kad sam stigao na gradilište znao sam da sam doneo pravu odluku i nijednog trenutka se nisam pokajao što nisam otišao na postidiplomske studije. Tačno je da je to bila velika prilika koja se, možda pruža samo jednom u životu, ali shvatio sam: ipak sam ja čovek od „praktike“ a ne od nauke! Na svoje veliko zadovoljstvo, rukovodio sam kompletnim radovima na izgradnji hotela „Mercure Centar Sochi“, koji je površine 16200 metara kvadratnih i ima 200 gostinskih soba, što je bio veliki izazov za sveže diplomiranog inženjera. Zahvalan sam svim ljudima koji su mi dali priliku da ostanem, da se dokažem i usavršavam. Sada, posle Olimmpijskih igara i dalje se nalazim u Sočiju, to je danas jedan sasvim novi grad. Očekujem početak radova na novom stambenom objektu koje će izvoditi moja firma.
– Imam želju da se jednoga dana vratim da živim i radim u nekoj boljoj i lepšoj Srbiji, a do tada sam na „privremenom radu“ u inostranstvu. I imam, naravno dečački san: da izgradim novo svetsko čudo građevine. Kako se pokazalo, Petru se ostvaruju dečački snovi, a nama bi se, kao lokal patriotama svidelo kada bi se njegove želje ostvarile i to, dve u jednoj: da novo svetsko čudo građevine bude u nekoj boljoj i samim tim, lepšoj Srbiji.

glavna-list_te_ko-god_2014-07_Uspesni_Kostolcani_Petar_Banjac_01_323588547

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s