Dr Borka Šutović: Podižemo kvalitet života u Kostolcu

U subotu će biti tačno dva meseca od kada je formirana nova lokalna samouprava u Gradskoj opštini Kostolac. To je bio povod da sa predsednikom, dr Borkom Šutović, razgovaramo o rezultatima rada u početnom periodu, kao i o daljim planovima za povećanje kvaliteta života stanovnika Gradske opštine Kostolac. Kako je istakla dr Šutović, na dosadašnjim sednicama Veća GO Kostolac rešavani su brojni zahtevi građana.

– U početku sam primala građane svakoga dana, ali zbog obima posla odredili smo petak kao dan za prijem građana, u periodu od 8 do 11 sati. Međutim, ako neko dođe i van tog perioda neće biti vraćen, već će ostaviti svoj kontakt telefon i biće pozvan na razgovor u prvom slobodnom terminu. Smatram da ovakav sistem solidno funkcioniše, a sudeći prema dosadašnjim reakcijama i građani su zadovoljni, rekla nam je dr Šutović i dodala: – U dosadašnjem radu posebno bih izdvojila odluku o izdavanju lokala, u takozvanom mini Tržnom centru kod pošte, koji se već nekoliko godina ne koriste. Sredstva od uplate na ime izdavanja lokala „slivaće“ se u budžet GO Kostolac. Imajući u vidu da ova sredstva nisu planirana krajem prošle godine, taj novac će se raspodeliti na određenim pozicijama, a za mene je veliki dobitak povraćaj novca u kostolački budžet koji je, po mom mišljenju, nedovoljan.
Zahtevi građana Kostolca u prethodna dva meseca najčešće su se odnosili na socijalnu pomoć, ali dr Borka Šutović kaže da u opštinskom budžetu nisu predviđena sredstva za ovu namenu:
– Pronašli smo način da bar na neki način u početku rešimo nagomilane socijalne probleme. U dogovoru sa Centrom za socijalni rad iz Požarevca će kod nas dolaziti socijalni radnik svakog četvrtka, u periodu od 9 do 13 sati. U protekla dva meseca smo se ozbiljno posvetili otvaranju Kancelarije za rome u Kostolcu. Proces pripreme neophodne dokumentacije je u toku, očekujemo formalnu saglasnost grada Požarevca i odgovor iz Beograda. Mislim da će ova specijalizovana kancelarija vrlo brzo početi sa radom i nalaziće se u jednom od lokala u mini Tržnom centru. GO Kostolac će obezbediti neophodan materijal, nameštaj, a za rad sa romima će biti zadužen i lokalni koordinator. Ovo je vrlo važan pomak, a uz već postojećeg pedagoškog asistenta i socijalnog radnika, a i uz skori početak realizacije Projekta „Druga šansa“, koji obuhvata osnovno obrazovanje odraslih starijih od 17 godina u kostolačkoj Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“, koji očekujemo već u toku jeseni, možemo postići mnogo. Koordinacijom i saradnjom svih navedenih subjekata možemo napraviti pomak, pogotovo ako znamo da je u Kostolcu, prema poslednjim podacima, oko dve hiljade ljudi starijih od 18 godina funkcionalno nepismeno. Direktna posledica toga je veliki broj nezaposlenih i nekvalifikovanih ljudi, kaže dr Šutović.

Nakon sprovođenja javnih nabavki novoformiran vlast u GO Kostolac planira i nastavak toplifikacije u selu Petka, kao i završetak toplifikacije na teritoriji Kostolca. Pored ovog posla na sređivanju infrastrukture lokalna samouprava, između ostalog, planira u narednom periodu izmeštanje kontejnera, nabavku i sređivanje oglasnih tabli, sređivanje zapuštenih trotoara i kostolačkih ulica, po planu koji će se priložiti Direkciji za igradnju grada Požarevca.

– Smatram da je dobro da uradimo započete stvari, ali je ralizacija planova mnogo sporija nego što sam očekivala, jer kako sada to vidim, većina stvari ne zavisi od nas u Kostolcu, a moramo ispoštovati neophodne zakonske procedure. Na kraju bih spomenula nešto što sam naučila radeći u zdravstvu. Tamo sam bila zadovoljna kada su i moji pacijenti zadovoljni. To je  najčešće zavisilo od mene kao lekara. U Gradskoj opštini je u pitanju timski rad i samo saradnjom možemo doći do želejnih rezultata. Mislim da smo svi mi ovde, pre svega, da bismo rešavali probleme građana i poboljšali kvalitet života naših sugrađana, zaključila je na kraju razgovora dr Borka Šutović, predsednik GO Kostolac.

dr-borka-sutovic-podizemo-kvalitet-zivota-u-kostolcu

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s