Za rekultivaciju 44 miliona dinara

Direkcija za unapređenje proizvodnje Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ je u 2014. godini planirala tehničku i biološku rekultivaciju pre svega na unutrašnjem odlagalištu kopa „Drmno“. Za ove radove predviđena su sredstva u iznosu od 44 miliona dinara.
– Radovi na tehničkoj i biološkoj rekultivaciji ove godine biće usmereni prema selu Drmno, kako bismo završili taj prsten prve odlagališne etaže i smanjili taj štetni uticaj. Prošle godine započeli smo aktivnosti na izradi novog vetrozaštitnog pojasa. Deo sadnica se nije primio, tako da ćemo ponoviti sadnju, ali ćemo kompletnu površinu, koja je u zoni utucaja na selo Drmno, ove godine završiti. Takođe se nastavljaju i radovi na biološkoj rekultivaciji spoljašnjeg odlagališta kopa „Drmno“, prema planu i projektu koji je odobrilo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, rekao nam je na početku Zoran Vuković, direktor Direkcije za unapređenje proizvodnje PD „TE – KO Kostolac“ i nastavio:
– Na Srednjem kostolačkom ostrvu, u okviru posebnih javnih nabavki, predvideli i humusiranje kasete „A“, kako bismo smanjili svoj štetan uticaj i razvejavanje pepela, a radove će izvoditi PD „Autotransport“. Takođe su predviđena i sredstva za dalje radove na deponiji pepela Ćirikovac, kojim bi se nastavila izrada vetrozaštitnog pojasa započeta 2013. godine. Moram da istaknem da u su ovoj godini predviđena i sredstva za izradu novog projekta gazdovanja šumama, jer je naša kompanija registrovana kao šumska gazdinska jedinica, a u ovom trenutku se pod šumom nalazi preko 500 hektara naših površina. Projekat gazdovanja šumama se radi na 10 godina, zakonska je obaveza i obuhvatiće radove šumske gazdinske jedinice od 2014. U pojasu šumske gazdinske jedinice naći će se i kosina Srednjeg kostolačkog ostrva, koja pri donošenju prve šumske osnove nije uzeta u razmatranje, jer se taj projekat gazdovanja šumama odnosio samo na Površinske kopove „Kostolac“, koji su bili samostalno preduzeće. Time će se površina šumske gazdinske jedinice povećati na oko 600 hektara. Takođe će se ocenjivati kvaliteta šume, tako da će se verovatno kroz projekat pojaviti i potreba za zamenom šumskih površina, kojima je u prvom projektu osnovna delatnost sprečavanje erozije i zaštita od razvejavanja pepela. Projekat je revidiralo i usvojili Ministarstvo zaštite životne sredine, napravili smo izvode i podelili ga po fazama, kako bismo pokušali da, kroz pristupne investicione ili državne fondove, započnemo malo intenzivnije zatvaranje Srednjeg kostolačkog ostrva, naveo je Vuković.
– Od sledeće godine očekuje tehnička i biološka rekultivacija ravnih površina na PK „Drmno“, i zato ćemo morati ubuduće da opredeljujemo veća sredstva. U ovom trenutku imamo oko 80 hektara na završnoj koti unutrašnjeg odlagališta i ta površina bi trebalo sledeće godine da počne da se privodi nameni, uz angažovanje mehanizacije PK „Drmno“. Ovim planom predviđene su površine od ukupno 25 hektara i smatramo da one nisu dovoljne za održavanje kontinuiteta u rekultivaciji i nisu u skladu sa naporima koje smo uložili da se ona ubrza i da se negativni trend degradacije zemljišta poništi.
– U ovogodišnjem planu smo takođe predvideli da se obratimo Ministarstvu zaštite životne sredine i pokušamo ponovo da aktiviramo ugovor koji je PD „TE – KO Kostolac“ u septembru 2011. godine potpisao sa Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Ovim ugovorom su bila predodređena namenska sredstva za biološku rekultivaciju pepelišta i izradu vetrozaštitnih pojaseva. Zbog nedostatka finansijskih sredstava u Fondu, Privredno društvo „TE – KO Kostolac“ je samo iznelo ugovor i projekat, jer nisu uplaćena dogovorena sredstva. Imajući u vidu da se sada Fond konsolidovao, a taj ugovor još uvek važi, pokušaćemo da, kroz dopise i komunikaciju sa odgovornima iz Fonda, aktiviramo taj ugovor i dobijemo sredstva od Republike Srbije za nastavak radova, najavio je Zoran Vuković.

glavna_list_te_ko_god_2014_04_Zoran_Vukovic_rekultivacija_01_204912494

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s