Predstavljen nacrt prostornog plana

Javna prezentacija Nacrta prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja održana je 12. marta u Arheološkom parku Viminacijum. Nakon javne prezentacije, sledi stručna rasprava o Nacrtu prostornog plana sa naučnim i stručnim institucijama, javnim preduzećima i zainteresovanim stranama a očekuje se da će se uključiti i PD „TE KO“ Kostolac i Elektroprivreda Srbije,  jer je pre samo mesec dana prezentovan Glavni rudarski projekat Kopa „Drmno“, čija je vizija da se sačuva arheološko nalazište ali i obezbedi energent za proizvodnju električne energije.
Javni uvid ovih dokumenata traje do 27. marta i do tada je moguće podneti primedbe na Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja. Direktor Arheološkog parka „Viminacijum“, Miomir Korać, izrazio je zadovoljstvo povodom prezentacije ovih strateški važnih dokumenata:
– Ovo je izuzetno značajna faza za Viminacijum jer se radi o usvajanju jednog planskog dokumenta, koji je započet pre nekoliko godina. Vlada Srbije je odobrila novac za jedan plansko -regulacioni dokument o ovom arheološkom parku, na osnovu koga će ići dalji razvoj Viminacijuma. Svih 350 hektara je stavljeno pod zaštitu, a sada i pravno regulisano i uređeno, tako da ovde više ne može ništa da se gradi ako nije u funkciji arheološkog parka.
Danijela Miljković iz Republičke agencije za prostorno planiranje objasnila je da je cilj izrade ovih dokumenata urbanističko uređenje Domusa u Viminacijumu, obezbeđujući dobre uslove za razvoj ovog arheološkog nalazišta kao jedinstvene celine.
Predlagač izrade Prostornog plana je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja na inicijativu Arheološkog instituta. Republička agencija za prostorno planiranje je nosilac izrade, a obrađivač Prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja je Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje. Obzirom da je Privredno društvio „TE – KO Kostolac“ jedna od zainteresovanih strana, a uporedo je utvrđen i prostorni plan energetskih objekata, svakako treba očekivati da se u javnu raspravu uključi stručno i sa aspekta daljeg korišćenja mineralnih resursa, pre svega uglja. Činjenice govore da su ova dva dobra na istom prostoru, da se međusobno dopunjuju i svakako treba očekivati kvalitetno rešenje prostornog plana i Arheološkog parka i ugljenokopa kostolačke kompanije.

glavna-list_te_ko-god_2014-04_Predstavljen_nacrt_prostornog_plana_01_Miomir_Korac_634464928

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s