Sindikat „Nezavisnost“: Otvoreno pismo Zorani Mihajlović

Predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“, Milorad Panović, danas je uputio pismo Zorani Mihajlović, ministru energetike, razvoja i zaštite životne sredine, sledeće sadržine:

Poštovana gospođo Mihajlović,

najava „generalnog štrajka“ od strane Sindikata radnika EPS sa zahtevom za isplatu pozajmice, predstavlja izrugivanje instituciji štrajka kao vekovnom dostignuću međunarodnog sindikalnog pokreta, vređanje ogromnog broja osiromašenih građana Srbije i potrošača električne energije. Pitanje pozajmice se inače rešava Kolektivnim ugovorom i pregovorima sa poslovodstvom kompanije!  Osim što očito nisu pročitali Zakon o štrajku, jer ne razumeju šta znači termin generalni štrajk, čelnici Sindikata EPS  nijednog trenutka nisu pokazali spremnost da se prethodnih meseci bore protiv štetočinskih zakona koje je predložila odlazeća Vlada. Ali su zato koristeći moć koja proističe iz neskrivene finansijske i logističke podrške poslovodstva EPS, sa arogancijom koja prelazi sve granice, zapretili štrajkom zbog gubitka privilegija koje u ovim kriznim vremenima ne mogu ni da sanjaju stotine hiljada radnika u Srbiji.

Štrajk je legitimno i najubojitije sredstvo sindikalne borbe i mi bismo snažno podržali štrajk Sindikata EPS kada bi se štrajkački zahtevi odnosili  na nepoštovanje kolektivnog ugovora, kašnjenje u isplati zarada, na kršenje radničkih i sindikalnih prava radnika EPS, na zaustavljanje sve češćih pogibija i povređivanja radnika na površinskim kopovima „Kolubare“.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ smatra da radnici Elektroprivrede Srbije zaslužuju puno poštovanje za izvanredne proizvodne rezultate u protekloj 2013. kao i u svim prethodnim godinama i da država kao vlasnik to mora da uvaži i vrednuje. Radnici JP EPS koji ne znaju za praznike vikende, koji rade danonoćno u svim ekstremnim vremenskim prilikama ne zaslužuju da se njima manipuliše u ime pokušaja zaštite privilegija pojedinaca koji sebe predstavljaju za velike borce za radnička prava!

Najava „generalnog štrajka“ od strane Sindikata radnika EPS predstavlja sramotu za poslovodstvo EPS koje milionima evra finansira rad ovog sindikata i kome je obezbedilo vozni park kakav nemaju vlade pojedinih razvijenih evropskih država!

Nažalost, Vi ste se kao resorni ministar energetike u prethodnom periodu zdušno zalagali da ovaj pseudosindikat u liku Konfederacije slobodnih sindikata, uzme učešće u Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije, umesto da ste zatražili odgovornost poslovodstva EPS zbog finansiranja rada Sindkata EPS i grubog kršenja Ustava Srbije, zakona i Konvencije broj 98 Međunarodne organizacije rada. Na to smo Vas  gospođo Mihajlović upozoravali od dana stupanja na dužnost ministra.

Pre skoro mesec dana uputili ste zahtev poslovodstvu EPS da dostavi podatke o finansiranju Sindikata EPS, na koji još uvek nema odgovora, što jasno pokazuje da te podatke kriju i da se radi o sredstvima koja bi dovela do zgražavanja javnosti! Uprkos tome mi nećemo sedeti skrštenih ruku već ćemo te podatke zatražiti od domaćih i međunarodnih instucija i razotkrićemo koruptivnu spregu poslovodstva EPS i njihovog omiljenog Sindikata EPS, koji kroz najavu „generalnog“ štrajka zajednički ucenjuju državu i građane Srbije.

sindikat-nezavisnost-otvoreno-pismo-zorani-mihajlovic

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s