U Kostolcu nema gripa tipa H1N1

Tragom informacije da je u Srbiji evidentiran virus gripa tipa N1H1, a nakon razgovora sa sugrađanima koji se žale na simptome kao što su kašalj i bolovi u grlu, interesovalo nas je da li u ovom trenutku u Kostolcu  ima ove vrste gripa.

Obišli smo kostolački Dom zdravlja i zatekli poluprazne čekaonice, naročito u delu Medicine rada, dok u Opštoj službi ima malo više pacijenata, ali saznajemo da su to uglavnom hronični bolesnici. Razgovor sa medicinskim osobljem nam je potvrdio da je situacija uobičajena i da nije evidentiran slučaj gripa N1H1, već su u pitanju su prehlade normalne za zimski period godine, kod ljudi se manifestuju na različite načine, ali su simptoimi ipak slični.

Nakon toga obišli smo i apoteke u Kostolcu i proverili da li su snabdevene medikamentima poput „Coldreksa“, „Gripostada“ ili „Eferalgana“, koji se najčešće koriste. U tri kostolačke apoteke, jednoj koja pripada Apotekarskoj ustanovi Požarevac i dve privatne apoteke „Beladona“, i pored toga što su sve dobro snabdevene, nema povećanog broja pacijenata.

Ipak, vreme je izuzetno lepo i temeperature visoke za ovo doba godine, a medicinski radnici u Domu zdravlja i u apotekama se slažu u tome da se ovo stanje može shvatiti i kao „zatišje pred buru“. Zato je bitno da se pripremimo i ojačamo imunitet organizma, a to možemo uraditi povećanim unosom vitamina C u ishrani.

1531677_602460429821717_1056997415_n

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s