Mihajlović: Nema prodaje EPS-a

Ministarka energetike Zorana Mihajlović ističe da nema razloga da se „Elektroprivreda Srbije“ privatizuje: Moguća partnerstva samo za investicije

SRBIJA još jedino ima energetski sektor, i to elektroenergetiku koja može presudno da utiče na privredni rast. Nema razloga da se „Elektroprivreda Srbije“ privatizuje, ali sasvim sigurno ovo preduzeće mora drugačije da posluje i funkcioniše.

Tako za „Novosti“ ističe Zorana Mihajlović, ministar energetike. Ona ponavlja da prodaje EPS neće biti, kao i da se trenutno ne vode razgovori ni o dokapitalizaciji ovog preduzeća.

  • Moguće je, međutim, da se novi investicioni projekti koji se pokreću, realizuju kroz privatno-javna partnerstva i koncesije, tako što će se praviti zajedničke kompanije koje će raditi na određenoj investiciji – kaže ministarka Mihajlović.

Kako ističe ministarka, ova godina će biti u znaku investicija u energetici, jer Srbiju očekuju veliki poslovi.

  • Očekuje nas realizacija projekta „Južni tok“, gasne interkonekcije Niš – Dimitrovgrad, izgradnja novog bloka u termoelektrani „Kostolac B“ – naglašava Mihajlovićeva. – U završnoj fazi su pregovori oko ulaganja u termoelektranu Štavalj i pripadajući rudnik i izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Kroz model privatno-javnog partnerstva Srbija će najverovatnije graditi i „Đerdap 3“.

U Ministarstvu energetike naglašavaju da će se EPS do kraja prvog kvartala ove godine transformisati iz Javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo, sa državom kao jednim akcionarom.

  • Takav model akcionarskog društva znači da se neće pojaviti na Berzi – kaže Bane Jorgić iz brokerske kuće „Jorgić“. – Od države će, međutim, zavisiti da li će građanima podeliti ili ne besplatne ili takozvane akcije bez naknade. Tim akcijama građani neće moći da trguju sve dok EPS ne pređe u otvoreno akcionarsko društvo.AKCIJE BEZ NAKNADE KADA EPS postane akcionarsko društvo, 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije biće upisani u Centralni registral, kao vlasnici akcija EPS. Te akcije će biti imovina građana, ali njima neće moći da trguju. Kako tvrde brokeri reč o akcijama bez naknade, koje su građani dobijali i od NIS, Aerodroma…

1545883_246626635502532_1888182445_n

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s