Najbogatiji čovek Braničevskog okruga

Stara izreka kaže „bogat si onoliko koliko imaš dece“. U današnje vreme nekako nam ne polazi za rukom da stičemo ovakvo bogatstvo, već smatramo da se ono meri brojem nula na bankovnom računu.

Azemi Bejtuš ima 66 godina, iz Kostolca je. Jednim vrlo starim, zaboravljenim zanatom, bavi se četvrt veka. Kaže da je od čišćenja cipela nekad i moglo da se živi i prehrani porodica, danas teško.
– Danas mi je prvi radni dan u Požarevcu, inače do sada sam to radio u Kostolcu. Naplaćujem od 100 do 150 dinara čišćenje cipela, bilo da su muške ili ženske, plitke ili duboke. Koliko ko ostavi. – kaže Bejtuš.

Alat je skroman, kao i majstor. Ima glancericu, razne vrste imalina, četke i postolje. Narod prolazi, gleda, ali je tek poneki zastao da mu Bejtuš dotera obuću.
Na pomen čistača cipela, većina nas se seti domaćih filmova ratne tematike, kada su mališani, uglavnom romske populacije, čistili čizme nemačkih oficira. Za njih su bile potrebne vešte ruke i dosta dobro mazivo. Kasnije su po njihovom modelu nastale ženske čizme, nazvane “oficirke”.

Sada ima i onih koji “ne izlaze” iz patika, tako da im usluge ovog dekice, verovatno neće ni trebati.
Nije mu prvi put da se slika, čak se pohvalio isečcima iz novina, doduše kad je bio mnogo mlađi. Intervjuisanje mu nije strano i zna da se namesti za slikanje. Pomalo skroman, ali izuzetno vedrog duha, na pitanje koje se ticalo privatnog života, bio je rečit. Bez žene je ostao, dece ima ( nije otkrivao koliko), ali kod pomena unučadi se uspravio.

– Imam trideset unučadi, ja sam bogat čovek. – ponosan je Azemi.

Obzirom da nas je poteralo ovo lepo vreme, te i nema neke preke potrebe za uglancanom obućom, a ako se baš i nađe poneka flekica, suprotna nogavica je spas. Ali, kad padne kiša, pa se suočimo sa blatom, verovatno će se i kod majstora Azemija napraviti veliki red, pa i veliki Pazar.

Kako je Bejtušu danas prvi radni dan u samom centru grada, zaradio je oko 700 dinara i ne žali se. Zamolio je za adresu našeg portala, jer će mu, kako kaže, jedan od unuka kod kuće pokazati upravo ovaj tekst i sliku.

1389423540_adzemi-bejtus

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s