Ponovo rekordna proizvodnja u Kostolcu

Pre samo šest godina kostolačke termoelektrane bile su, uslovno govoreći, rezervni kapacitet Elektroprivrede Srbije. Njihov rad pratili su brojni problemi, pa su procene pouzdanosti bile nepovoljne. Godišnja proizvodnja je tada iznosila 3,8 milijardi kilovat – sati. Do  kraja godine biće proizvedeno i isporučeno sistemu EPS-a oko 6,5 milijarde kilovat – sati električne energije, istakao je direktor PD „TE – KO Kostolac“, Dragan Jovanović, sumirajući ostvarene proizvodne i finansijske rezultate u 2013.godini :
– Rekord je i u proizvodnji otkrivke na Površinskom kopu „Drmno“, jer će do kraja godine biti iskopano oko 41,5 miliona kubnih metara jalovine. Ulaganja u modernizaciju i tehnološke promene omogućila su da se ukupna električna energija proizvede sa 8,8 miliona tona uglja, što je značajno smanjenje utroška ovog energenta. Broj povreda na radu je u ovoj godini smanjen za 43% u odnosu na 2012. godinu, a poslovni dobitak za 2013. godinu iznosiće oko 3,66 milijarde dinara, rekao je na današnjoj konferenciji za godišnjoj novinare direktor PD „TE – KO Kostolac“, Dragan Jovanović.
Ovom skupu u PD „TE – KO Kostolac“ su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave,  među kojima su bili načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić, predsednik GO Kostolac Vladimir Vila, predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović, zamenik gradonačelnika Požarevca Miodrag  Stepanović, poslovodstvo kostolačke kompanije i predsednik Skupštine PD „TE-KO Kostolac“ Dragoljub Laković sa članom Skupštine „TE-KO Kostolac“ Nebojšom Jočićem.
Ova, 2013. je ujedno i najznačajnija godina u razvoju PD „TE – KO Kostolac“, ali i EPS-a. Potpisan je ugovor o izgradnji novog bloka, snage 350 megavata sa kineskim partnerima. Radi se  o Drugoj fazi međunarodnog aranžmana, koja obuhvata i proširenje kapaciteta proizvodnje na PK „Drmno“ sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje, što će ukupno značiti investiranje od 715 miliona dolara u Kostolac. Potvrđene eksploatacione rezerve uglja na PK „Drmno“ od blizu 300 miliona tona, što će prema procenama dovoljno za rad postojećih termoelektrana, ali i novog termokapaciteta snage 350 megavata. Planirano je da se u narednom periodu promeni tehnologija otkopavanja jalovine i uglja, kao i to da je za proširenje proizvodnje uglja na kopu „Drmno“ sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje neophodno investirati u nabavku još jednog rudarskog sistema kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, prateće opreme i izgradnju neophodnih infrastrukturnih objekata.
U toku je realizacija investicija Prve faze kreditnog aranžmana, vrednog 340 miliona dolara, završena je revitalizacija bloka  B2 u Termoelektrani „Kostolac B“, na kome je sada stabilna visoka proizvodnja, što je značajno uticalo i na ukupno povećanje energetske efikasnosti i povećanje proizvodnje. Naredna godina biće značajna za ukupne investicione radove. Već u martu 2014. godine počeće revitalizacija bloka B1 TE „Kostolac B“, izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova, luke i železničke pruge.
Na termoenergetskim postrojenjima ugrađena su savremena elektrofilterska postrojenja. Urađena je strukturalna rekultivacija jalovinskih odlagališta najsavremenijim metodama tehničke a potom i biološke rekultivacije. PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ u narednoj godini ulaže 27 miliona evra u povezivanje TE „Kostolac A“ na sistem otpepeljivanja i odlaganja pepela i šljake gustom hidromešavinom na deponiju u Ćirikovcu. Realizacijom ove investicije biće stvorene mogućnosti za trajno  zatvaranje pepelišta na Srednjem kostolačkom ostrvu.
Kostolac je tako ponovo pokretač industrijskog oporavka, ne samo ovog kraja, EPS-a, već i cele države. Kroz svoju istoriju, dugu 143 godine, Kostolac je u tri navrata bio pokretač industrijalizacije Srbije, što će se i u sadašnjem vremenu potvrditi. Na investicijama stvoreni su uslovi za značajno angažovanje domaće industrije, što bi trebalo da obezbedi zamah, posebno elektromašinogradnje. Pokrenuta je inicijativa za reintegraciju izdvojenih privrednih društava koja su izdvojena iz sistema EPS-a- Svrha ove inicijative jeste unapređenje PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. Nakon ove inicijative, usledilo je početak procesa reintegracije privrednih društava  „PRIM“, „Georad“ i „Autotransport“.
Kostolac otvara i novo poglavlje u svojim ambicioznim planovima nastavkom istraživanja ležišta uglja na zapadnom polju, gde su utvrđene rezerve od blizu 500 miliona tona lignita i isto toliko najkvalitetnijeg šljunka. Time se potvrdila veoma ambiciozna poslovna politika PD „TE – KO Kostolac“, koja je u protekle četiri godine dokazana stalnim povećanjem proizvodnje i smanjenjem troškova proizvodnje, ostvarivanjem profita na kraju poslovne godine, što se realno očekuje i na kraju ove godine.
Ovo je i godina značajna zbog brige o zaposlenima, posebno kada se radi o bezbednosti i zdravlju na radu, značajnim smanjenjem povreda na radu i pored toga što su veoma teški uslovi rada, posebno na Površinskom kopu „Drmno“.
U gradu Kostolcu je nastavljena izgradnja Stambeno – poslovnog objekta „Park“ na „Lameli 4“ i u toku 2014. godine biće završeni radovi na ovoj zgradi, koja obuhvata 35 stanova za zaposlene i 4 lokala. Privedena je kraju izgradnja fabrike za preradu pijaće vode, koja ima kapacitet 40 litara u sekundi u selu Drmno. Takođe, vodovodna mreža je dograđena u dužini od 1600 metara, a urađeno je i kompletno vodoizvorište sa četiri bunara.

glavna-list_te_ko-god_2013-01_konferencija_01_Dragan_Jovanovic_919409551

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s