Прецизирана друга фаза кинеског аранжмана у ПД „ТЕ-КО Костолац“

УПД „Термоелектране и копови Костолац“ и „Електропривреди Србије“ 20. августа окончане су активности на прецизирању друге фазе уговора са кинеском компанијом „ЦМЕЦ“.

НА БАЗИ МЕЂУДРЖАВНОГ СПОРАЗУМА Друга фаза уговора односи се на реализацију изградње новог блока Б3 у ТЕ „Костолац Б“ и проширења Површинског копа „Дрмно“.

„Пројекат са кинеским партнерима има две фазе, а закључен је на бази међудржавног споразума Србије и Народне Републике Кине. Пре три године потписан је Оквирни уговорни споразум, после чега је уследило закључивање и појединачног уговора за прву фазу, чија је реализација у току“, рекао је Драган Јовановић, директор ПД „ТЕ-КО Костолац“.

Потом су започете организација и припрема друге фазе, и сви елементи уговора за другу фазу су усаглашени и парафирани. На овим пословима радио је стручни тим „Електропривреде Србије“, односно „ТЕ-КО Костолац“ и усвојени су сви технички захтеви које је ЕПС, односно „Костолац“, имао за нови блок Б3. Обухваћени су и нови захтеви који се односе на новоусвојену европску регулативу, који се тичу смањења емисије гасова, а сви стандарди су усклађени са важећим прописима Републике Србије.

Укупна нето цена друге фазе је 715,6 милиона долара и цена је остала на нивоу из 2010. године, како је и дефинисано Оквирним уговорним споразумом. Ово је добар резултат, јер у цену нису ушла могућа повећања дефинисана годишњим стопама инфлације. Цена новог блока Б3 је 613 милиона долара, док је цена опреме за проширење рудника 97,6 милиона долара.

ДОГОВОР СА КИНЕСКИМ ПАРТНЕРИМА По коначном завршетку студије изводљивости у септембру и завршетку Студије о процени утицаја на животну средину, стичу се услови за коначно потписивање уговора за другу фазу, за коју постоји гаранција државе дата кроз пројекцију буџета за Републику Србију за 2013. годину.

„Посебно ми је драго да је све урађено искључиво сопственим снагама, јер је посао урадио тим ЕПС-а и ПД ‘ТЕ-КО Костолац’. Нисмо ангажовали додатне консултанте и друга саветодавна тела. Уговор је врло сложен и захваљујем се свим члановима тима који су учествовали у објективно тешком послу“, истакао је Јовановић.

Небојша Мишић, заменик руководиоца тима у преговорима са кинеским партнерима, каже да је оквирним уговорним споразумом дефинисано да ће блок Б3 бити од 350 мегавата са наткритичним параметрима. То ће бити први блок у Србији који ће имати те параметре, а реч је о технологији која је широко распрострањена у Европи и свету. Са кинеским партнерима постигнут је договор да ће опрема, која ће бити набављана углавном из Кине, бити најквалитетнија са пореклом из света и Европе. Рок реализације за изградњу блока Б3 је 58 месеци.

За снабдевање новог блока Б3 потребно је око три милиона тона угља годишње и зато је било важно урадити Студију оправданости проширења копа, која је показала да је неопходан један БТО систем, као и изградња нове трафо-станице.

Слика

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s